Ruska salata savršen je prilog mnogim jelima, a ljudi sa ovih prostora je najčešće povezuju s novogodišnjim praznicima te je postala nezaobilazno jelo tokom zimskih mjeseci.
Kod pravljenja ruske ili Olivierove salate potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari: količina sastojaka bi uvijek trebala biti proporcionalna, kao i dimenzije komada povrća isječenih na kockice. Povrće možete nasjeckati i prije kuhanja, čime ćete skratiti proces pripreme.
Sastojci:
3 krompira, 3 mrkve, 3 kuhana jajeta, 300 grama graška, 6-7 komada kiselih krastavaca, 300 grama pileće šunke, 300 grama majoneze, 200 grama pavlake i so.
Priprema:
Krompir i mrkvu dobro oprati, pa staviti u lonac s vodom, posoliti i kuhati sat vremena. Procijediti vodu i ostaviti da se ohladi. Odvojeno skuhati grašak te cijela jaja (otprilike 10-ak minuta), pa ostaviti da se i to hladi.
Krompir, mrkvu i jaja treba oguliti, izrezati na sitne kockice, veličine po želji, dodati grašak, krastavce i šunku također izrezane na kockice, dodati majonezu i pavlaku i sve zajedno dobro izmiješati.