Iako većina ljudi smatra da je baš onaj recept prema kojem oni prave palačinke onaj pravi, postoje neka univerzalna pravila, koja će vam pomoći da izbjegnete osnovne greške.
Previše miješanja
Vjerojovatno imate potrebu da razbijete baš svaku grudvicu brašna, ali oprez je neophodan. Smjesa se ne smije previše miješati ili miksati jer će se gluten početi razvijati i tijesto će postati elastično, što znači da će palačinke, na kraju, biti gumaste.
Premalo strpljenja
Tijesto za palačinke, osobito ono za klasične, treba da kratko odstoji. Kako bi palačinke bile savršene, smjesu pokrijte i pustite da stoji do pola sata.
Nedovoljno zagrijan tiganj
Ako vaš tiganj nije zagrijan, tijesto će se beživotno razliti i upiti svu masnoću kojom ste ga eventualno podmazali. Testirajte temperaturu malenom količinom tijesta.
Prečesto okretanje palačinki
Suzdržite se od okretanja sve dok s donje strane palačinka ne poprimi lijepu zlatnu boju. Pažnja je posebno bitna kod američkih palačinki jer bi se mogle ‘izduvati’ i izgubiti pahuljastu teksturu.