-6.1 C
Sarajevo
23.11.2024

Kiflice tako mekane da se tope u ustima: Tajna delikatne teksture je u ovome

Ove se kiflice prave od takozvanog vodenog tijesta čija posebnost nije u tome da se prave s vodom, nego da se – dižu pod vodom. Neobična tehnika zapravo je jako stara i potječe od vremena prije nego je svaka kuća dobilla frižider. I još uvijek pali…

Vodene kiflice

Sastojci

  • 400 g brašna
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 200 g masti
  • 20 g svježeg kvasca ili 7 g suhog
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli

Priprema

- OGLAS -

Kvasac pomiješajte sa kašikom brašna, šećerom i mlijekom pa pustite da odstoji desetak minuta. Pomiješajte s mašću pa dodajte brašno.

Umijesite meko tijesto i oblikujte ga u loptu. Zamotajte tijesto u krpu i zavežite joj krajeve pa ga potopite u veću posudu s hladnom vodom, poklopite i ostavite da stoji 2-3 sata, piše Slobodna Dalmacija.

- Advertisement -

Potom ga izvadite, podijelite na pola i svaku polovicu razvaljajte u krug. Krug podijelite na trokutiće, na svaki stavite malo preljeva po izboru pa zarolajte kiflice. Poslažite ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da se dižu na sobnoj temperaturi oko 45 minuta.

Pecite desetak minuta na 200 stepeni, nemojte da uhvate previše boje. Vruće kiflice uvaljajte u šećer u prahu i uživajte!

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA