Osim toga rizikujete svoje i zdravlje svojih ukućana ukoliko jedete hranu koja nije u potpunosti sigurna.
Prvo, tegle, posebno ako su od tanjeg stakla, mogu popucati kad dođu u dodir s vrućom vodom. Drugo, dok se tegle postavljaju u vodu ona prska na sve strane, pa postoji opravdan rizik da dobijete ozbiljne opekotine na rukama.
Kako biste postigli efekat sterilizacije potrebno je najprije dobro oprati tegle s deterdžentom za pranje suđa. Uklonite sve vidljive znakove prljavštine. Za pranje boca dobro dođu posebne četke koje imaju dugu dršku kako biste došli do najudaljenijih dijelova na dnu same boce.
Ostavite ih u rerni 15 do 20 minuta da se steriliziraju. Nakon toga koristeći rukavice za pečenje izvadite ih iz rerne te u vruće tegle stavite vrući ajvar ili džem, odnosno sok od paradajza ili nekog drugog voća. Odmah zatvorite tegle i odložite ih u kutiju u koju ste stavili deku.
Kad sve završite zamotajte tegle u deku ili pokrivač kako bi se postepeno hladile sljedeća 24 sata. Poslije toga možete ih prebaciti u ostavu, a nakon otvaranja tegle sa zimnicom čuvajte u zamrzivaču jer je hrana došla u dodir sa zrakom i bakterijama koje se prenose na ovaj način.