-5.1 C
Sarajevo
17.11.2024

Ne pretvarajte hranu u otrov: Česte greške

Možda jeste savršen kuvar ali svejedno može vam se desiti da u  kuhinji stalno pravite jedne te iste greške, a da toga nijeste svjesni. Pred vama je nekoliko čestih grešaka, uz savjete kako ih izbjeći…

1. Zagorjela hrana

Sirova i slabo kuvana hrana predstavljaju opasnost za zdravlje, ali i zagorela hrana može biti takva. Ako hranu pripremate na jako visokim temperaturama možete prepeći namirnicu, a tako sestvaraju hemikalije koje mogu povećati rizik od razvoja opasnih bolesti. Heterociklinki aromatski spojevi (HCA) i policiklički aromatski ugljikovodonici su dvije hemikalije formirane kada se meso sprema na visokim temperaturama, a one mogu uzrokovati promjene u tijelu koje će povećati rizik od razvoja opasnih bolesti. Ako se ne možete odreći pečene hrane, praktikujte spremanje na indirektnoj vatri. Na taj način će meso biti savršeno, bez izlaganja direktnoj vatri.

- OGLAS -

2. Prženje u dubokom ulju

U ovom slučaju nije samo u pitanju prijetnja od unosa viška neželjenih kalorija, već hemikalije koje se stvaraju kada se određene namirnice, na primjer krompir, prže na visokoj temperaturi. Akrilamid je hemikalija koja se najviše koristi u industrijskoj proizvodnji, poput proizvodnje papira. Nalazi se i u dimu cigarete, zbog čega su svi pušači i oni oko njih izloženi opasnim hemikalijama. Iako studije do danas nijesu potvrdile jaku poveznicu između ove hemikalije i razvoja opasnih bolesti, bolje je “igrati na sigurno” i smanjiti temperaturu tokom spremanja hrane.

- Advertisement -

3. Zagrijavate pogrešna ulja

Određeni broj stručnjaka za područje kulinarstva tvrdi da maslinovo ulje prestaje da bude zdravo za srce ako se zagrijava na visokoj temperaturi, ali poručuju da ono neće otpustiti štetne toksine tokom zagrijavanja. Nutricionistkinja Bridget Bennett kaže da se maslinovo ulje, tokom zagrijavanja “raspada” i da zato vliki  broj važnih sastojaka  poput omega 3 masne kiseline i antioksidansa, propada u procesu.

Ulja poput suncokretovog, sojinog i kukuruznog se takođe “raspadaju” na visokim temperaturama i proizvode potencijalno opasne sastojke poput lipidnog peroksida, koji uništava zdrave ćelije u tijelu, kao i akrolein, koji se smatra veoma opsanim. Zato – pripazite na temperaturu. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA