-1.1 C
Sarajevo
25.11.2024

Neodoljivo jelo koje godi nepcu: Napravite ruske palačinke!

Ruske se palačinke, blini ili nalistniki, kao i u našim krajevima, jedu s pekmezom, orasima, čokoladom ili zapeku u rerni sa sirom i vrhnjem, ali često se nadijevaju i s piletinom i umakom od gljiva.

Sastojci: 

  • deset palačinki
  • jedna kašika maslinovog ulja
  • jedna kašika maslaca
  • 400 g šampinjona
  • dva luka
  • dva čehna bijelog luka
  • dva komada pilećih prsa
  • 300 ml pilećeg temeljca
  • 1/2 kašike senfa
  • jedna kašičica slatke dimljene paprike
  • 250 ml vrhnja
  • jedna mala šaka nasjeckanog peršuna ili kopra
  • so
  • svježe mljeveni crni biber

Priprema: 

- OGLAS -

Gljive očistite i nasjeckajte na kriške. Luk i bijeli luk usitnite, a piletinu narežite na trake. Zagrijte ulje i maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte gljive, luk i bijeli luk, pa pržite tri-četiri minute. Prebacite u posudu ili tanjir i ostavite sa strane. Vratite tavu na vatru i miješajući pržite piletinu šest-sedam minuta ili dok ne porumeni. Ulijte temeljac, senf i dimljenu papriku te dobro začinite solju i biberom. Vratite smjesu od gljiva u tavu, dodajte vrhnje i nasjeckani peršun ili kopar, pa kuhajte osam-deset minuta, uz povremeno miješanje ili dok se umak ne zgusne. Dodajte so i svježe mljeveni crni biber po ukusu. Nadjenite palačinke nadjevom i poslužite.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA