Brašno, jaja sir…osnov su mnogih recepata, a pred vama je jedan koji ćete sigurno sačuvati jer – ko ne voli hrskavo pecivo?
Sastojci:
– 200 ml mlijeka
– 300 g brašna
– 15 g kvasca
– 1 žumance
– 1 kašičica šećera
– malo soli
– 1 kašičica maslaca
– 150 g sira
– malo ulja
Priprema:
U nadošli kvasac treba sipati žumance, brašno, malo soli i mlijeko. Zamijesite glatko tijesto i pokrijte ga folijom i krpom i ostavite 35-40 minuta na sobnoj temperaturi. Tijesto istresite na sto, razvucite u pravougaonik i premažite maslacem. Sir dobro izjednačite sa preostalim bjelancetom. Treba premazati pola tijesta, pa polovinu prekriti drugom polovinom.
Isijecite nožem tijesto na šire trake i uvijte ih malo. Ređajte u podmazan pleh.
Ostavite pokriveno 20 minuta, pa premažite po želji žumancetom i pecite na 200 stepeni C oko 25 minuta.