Nekoliko je detalja koji su ključni za pripremu savršene francuske salate.
Da bi bila savršena, obratite pažnju na ove stvari:
Važno je nasjeckati povrće nakon što ste ga skuhali jer će tako upiti manje vode, pa će salata biti i ukusnija. Potrudite se da kockice povrća budu podjednako velike, odnosno što sitnije.
Krompir kuhajte u kori – upit će manje vode. Odaberite krompire srednje veličine i kuhajte ih oko pola sata do 45 minuta.
Začinjavate li francusku salatu biberom, pazite da stavite onaj mljeveni, i to bijeli, kako se ne bi uočavao u salati. Želite li ublažiti svoju salatu, dodajte joj od 2 do 3 kašike kiselog vrhnja.
Vodu u kojoj kuhate povrće unaprijed posolite. Majonezu, senf i vrhnje izmiješajte u zasebnoj posudi, pa umiješajte u povrće. Volite li blaži okus, francuskoj salati dodajte i pola usitnjene jabuke.