Peciva i hljeb su nezamislivi dio obroka mnogih ljudi, a njihov vijek trajanja je kratak, odnosno postanu brzo bajati. Međutim, kako za većinu stvari postoji rješenje, tako i za ostarjeli hljeb.
Čuvanje hljeba, da zadrži svoju svježinu i da ne postane tvrd i suh, pravi je izazov. Slijedite ove savjete kako bi vaši hljebovi duže ostali svježi.
Ne koristite plastične vrećice
Plastične vrećice zadržavaju vlagu, što znači da će svjež hljeb koji se drži u plastičnoj vrećici brzo postati jako mekan i vlažan, pa mu ni okus neće biti tako fin. Osim toga, hljeb koji se drži u plastičnoj vrećici prije će razviti plijesan. U frižideru će se dogoditi suprotno, a niske temperature će uzrokovati sušenje hljeba. Izuzetak od ovog pravila je unaprijed narezan hljeb koji se može kupiti u trgovini i koji se može čuvati u vrećici neohlađen 5-7 dana.
Ne ostavljajte hljeb u papirnim vrećicama
Ako hljeb čuvate samo u papirnoj vrećici, on će se brzo osušiti. Umotavanje svježeg hljeba u platnenu salvetu ili kuhinjski ubrus, a zatim spremanje u papirnu vrećicu spriječit će da se previše osuši. Mnoge trgovine prodaju i platnene vrećice za hljeb, koje služe istoj svrsi i izgledaju atraktivno, a zauzimaju manje prostora od kutije za hljeb.
Kupite keramičku posudu za hljeb
Ako ste skloni domaćem ili pekarskom svježem hljebu, a imate prostora za pohranu, najbolje je uložiti u keramičku kutiju za hljeb, koja omogućava hljebu da ostane svjež, ali bez zadržavanja vlage i pojave plijesni.
Upotrijebite vrećice za zamrzivač
Ako želite sačuvati hljeb duže vremena, stavite ga u vrećicu za zamrzivač, a potom iz vrećice istisnite sav zrak. Ako kupujete hljeb koji je prethodno narezan, možete ga ostaviti u originalnoj vrećici i dobro je zatvoriti. Tako spremljen hljeb možete ubaciti u zamrzivač i potrajat će tri-četiri mjeseca.