-4.1 C
Sarajevo
25.11.2024

Povodom noći želja bosanske kuće mirišu na halvu – napravite je i vi!

Od sastojaka vam je potrebno 110 grama maslaca, 110 grama brašna, 110 grama šećera, 220 mililitara vode i orasi za posipanje.

Prije nego što počnete praviti prvo izmjerite sve sastojke. Šećer i vodu sastavite i ostavite na stranu.

U šerpu rastopite maslac i kad počnu da se stvaraju mjehurići, smanjite temparaturu, dodajte brašno.

- OGLAS -

Sa drvenom kašikom pecite brašno oko 10-ak minuta, dok ne dobijete smeđu boju. Kad je brašno u pola pečeno stavite da vam prokuha šećer i voda, i kuhajte nekoliko minuta

Gotovo proprženo brašno stavite na stranu sa drvenom kašikom unutra. Brašno zalijte sa toplim zaljevom i odmah prekrijte sa poklopcom, pazite pri tome ruke.

- Advertisement -

Nakon nekoliko sekundi kad se masa “smiri” brzo drvenom kašikom promiješajte halvu da ne bude grudvica. Halva treba da se odvaja od kašike. Halvu kašikom vadite u tanjir i prespite sa mljevenim orasima.

Za halvu uvijek ide jedna mjera brašna, masnoće i šećera, a dvije mjere vode. Od ove mjere izađe jedan tanjir halve, a vi ukoliko želite više, povećajte mjere.

Halvu vadite u tanjir s kašikom i najbolje staviti u frižider da se malo ohladi. Pospite je po želji orasima ili kokosom, te je servirajte po želji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA