-3.1 C
Sarajevo
17.11.2024

Pravi za jesen: Punjeni zapečeni krompir

Tokom hladnijih dana koji dolaze, idealan obrok može biti punjeni krompir – pravo gurmansko jelo sa mljevenim mesom, pečeno u rerni. 

Sastojci:

-8 velikih krompira

- OGLAS -

-1 glavica luka 

-1 čen bijelog luka  

- Advertisement -

-2 kašike ulja

-400 g mljevenog mesa 

-peršun

-1 jaje

-1 kašika putera

-1 ½ kašika brašna

-350 ml mlijeka

-1 žumance

-100 g narendanog tvrđeg sira

-1 kašika koncentrata paradajza

-sok od limuna

-so i biber

-125 ml vode ili supe

Priprema:

Krompir dobro operite i kuvajte 10-15 minuta da bude gotovo potpuno skuvan. Luk i bijeli luk oljuštite, sitno nasjeckajte i propirjajte na vrućem ulju. Dodajte meso pa ga popržite dok se ne počne razdvajati na grudvice. Maknite meso s vatre pa umiješajte 2 kašike sjeckanog peršuna i jaje. Kad umijesite, posolite i pobiberite.

Rastopite maslac, popržite brašno, polako umiješajte mlijeko da vam ne nastanu grudvice i kratko prokuvajte. Umiješajte jedno žumance i na kraju 70 g narendanog sira. Uzmite 2 kašike umaka, izmiješajte ih s koncentratom paradajza pa to umiješajte s mesom.

Za to vrijeme zagrijte rwrnu na 190 stepeni. Krompire po dužini raspolovite, izdubite, posolite i pokapajte sokom od limuna. Potom ih napunite mesom i poslažite u namašćeni pekač, prelijte umakom i pospite preostalim sirom. Podlijte supom ili vodom i sve zajedno pecite u 20 minuta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA