Povrće je to koje je postalo popularno unazad nekoliko godina, pa tako danas uz sve one klasike kao što su recimo juha, imamo i kavu od bundeve, pomfrit od bundeve, a radimo od nje i kolače.
Osim što je bogata proteinima te potiče rad probave, bundeva je ujedno i vrlo hranjiva, a to sve skupa uz njezin okus nikako nije zanemarivo.
Pa, kako biste obilježili početak jeseni i začinili ove prve hladnije dane, vodeći pritom računa i o jačanju imuniteta, odvažite se i napravite namaz, odnosno hummus od bundeve.
Stvarno nije teško, a sve što vam treba jest jedna dobra hokaido bundeva i malo vremena.
Sastojci:
- 1 kg hokaido bundeve
- 1/4 šalice tahinija
- 2 češnja češnjaka
- 1 ljuta papričica, očišćena od sjemenki papričica
- 200 ml maslinovog ulja
- sol i papar po želji
Postupak:
1. Bundevu narezati na manje kriške, staviti na pleh koji je prethodno obložen papirom za pečenje.
2. Peći je 15-ak minuta na 200 stupnjeva.
3. Dok se bundeva peče, na maslinovom ulju na tavici lagano prepržiti usitnjeni češnjak s ljutom papričicom.
4. Pečenu bundevu pustiti da se ohladi.
5. U blender staviti tahini, ohlađene komade pečene bundeve, češnjak i papričice te sve dobro smiksati dok se ne dobije maziva kompaktna smjesu.
6. Posolite i poparite po želji.
Uslast!