Vrijeme je za laganu hranu čija priprema ne oduzima mnogo vremena. Isprobajte italijanski recept za punjene tikvice koje se peku manje od pola sata.
Sastojci:
2 velike tikvice
2 kašike maslinovog ulja
½ manjeg luka
2 paradajza
100 g parmezana
Nasjeckani bosiljak
So, biber
Priprema:
Prereži tikvice po dužini i izdubi sredinu. Ostatke sitno nareži.
U tiganju zagrij maslinovo ulje. Ubaci nasjeckani luk i prži nekoliko minuta, dok ne omekša. Dodaj meso tikvica, narezani paradajz, nasjeckani bosiljak, so i biber. Prženje treba da traje otprilike pet minuta uz miješanje.
Tikvice položi u vatrostalnu posudu i peci ih 6 -7 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.
Izvadi ih iz pekare i napuniti nadjevom. Pospi tankim slojem narendanog parmezana. Vrati u rernu i peci još 10-15 minuta, sve dok se ne počnu stvarati mjehurići.