Nar je savršen dodatak u salatama, kao sastojak proizvod koji obično uzimamo samostalno, kao desert, ali daje puno više od sebe. Savršen je u salatama ili kao sastojak umacima, no prava šteta ga je ne ubaciti u savršenu pahuljastu tortu od bijele čokolade.
- 1 nar
- 100 g brašna za kolače
- 150 g integralnog pšeničnog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 100 g šećera
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 1 jogurt
- 150 g bijele čokolade
- 2 kaškice maslaca
- 2 kaškice šećera u prahu
- 2 kaškice mlijeka
- 2 kaškice maslinovog ulja
Priprema:
Očistite šipak. Polovicu zrna šipka zdrobite, a dobiveni sok procijedite.
Sok lagano istucite za šećerom.
Pomiješajte sok od nara sa šećerom, vaniliju i dvije žlice ulja.
Brašno prosijte pa dodajte u smjesu.
Dodajte jogurt, maslac, prašak za pecivo i sol, a zatim dobro promiješajte dok se sve dobro ne sjedini.
U tijesto dodajte preostala zrna nara (sačuvajte jednu žlica za ukrašavanje) i sve promiješajte.
Okrugli kalup premažite uljem, maslacem ili obložite papirom za pečenje, a zatim ulijte tijesto.
Kolač probodite čačkalicom, i ako izađe čista, kolač izvadite iz pećnice.
Otopite čokoladu s mlijekom, šećerom u prahu i dvije žlice maslaca.
Ostavite da se ohladi i prelijte cijelu površinu torte preljevom, odozgo i po rubovima.
Pospite ostatkom nara i ostavite da se ohladi.