Neko smatra da se izvan Sarajeva ne mogu naći dobri ćevapi, neko tvrdi da su ćevapi čisto ‘čisto srpska’ stvar, dok neki misle da su najbolji oni “Kod Eska”. I čuveni kuhar Džejmi Oliver ima svoju verziju i smatra da smjesu za ćevape treba napraviti barem nekoliko sati prije nego što se stave na roštilj ili u tiganj.
Sastojci:
– 750 grama mljevenog junećeg mesa
– 400 grama mljevenog svinjskog mesa
– četiri čena bijelog luka
– dvije kašičice sode bikarbone
– kašika mljevene paprike
– 1 jaje
– 150 mililitara kisele vode
– maslinovo ulje
– glavica crnog luka
– veza peršuna
Priprema:
U veliku posudu stavite juneće i svinjsko meso, zatim oljuštite i isjeckajte bijeli luk. Dodajte sodu bikarbonu, papriku i začine. Dodajte jaje i rukama izmiješajte smjesu, a zatim sipajte kisjelu vodu, da se sve sjedini.
Meso podijelite na deset ili 12 djelova, a zatim svaki dio oblikujte kao kobasicu – neka bude dugačka oko deset centimetara, širine oko dva centimetra. Stavite ćevape na podmazan pleh, prekrijte folijom i stavite da odstoje u frižideru. Pecite ih na roštilju, ili u tiganju na šporetu na srednjoj vatri, ne duže od 15 minuta.