Sezona je berbe višanja i pravljenja sokova i ostalih prerađevina od ove voćne vrste. Ima li neko da je ne voli?! Da se radi o posebnom voću, govori i to da su mnoge djevojčice dobijale imena upravo po njoj.
Iako je nije teško proizvoditi, ovog puta nećemo govoriti o njenom intenzivnom uzgoju već o njenim nutritivnim i ljekovitim svojstvima, a saznanja o tome će vas podstaknuti da zasadite bar jedno stablo.
Višnja (lat. Prunus cerasus) potiče iz Sjeverne Indije i Irana i pridaje joj se značaj od davnih vremena.
Kod nas su najzastupljenije sorte:
- Oblačinska,
- Šumadinka,
- Hajmanova konzervna,
- Reksele,
- Meteor i druge.
Oblačinska čini čak 90% proizvodnje.
Samo 12 plodova liječi bol
Ona spada u rano voće koje se manje konzumira u svježem stanju, a više industrijski prerađeno u džemove, sokove, rakije, likere, vino, kompot, ali i kao dodatak za konditorske proizvode.
Višnja je u svježem stanju ipak najukusnija?
Poznata je po svojim ljekovitim karakteristikama i antioksidativnom djelovanju. Navedene osobine proizilaze iz njenog bogastva vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, te mineralima K, Mg, Fe i vlaknima. Višnja sadrži fenole, galičnu i p-kumarinsku kiselinu.
Pojedina istraživanja ukazuju na to da dvanaest plodova dnevno ima isti učinak kao aspirin ili ibuprofen u borbi protiv bolova. Umanjuje bol kod gihta i upale mišića, osteoatritisa i reumatidnog atritisa jer ima snažne antiupalne osobine. Normalizuje nivo triglicerida i holesterol. Štiti nervni sistem i sprječava stres. Djeluje antikancerogeno, naročito na rak debelog crijeva.
Višnja je bogata melatoninom
Višnja je jedna od rijetkih voćnih vrsta koja sadrži hormon melatonin. Riječ je o prirodnom hormonu koji reguliše san. Naš ga organizam luči poslije 21 sat, tako da ko ima problem sa nesanicom čaša soka od višnje rješiće problem.
Neke od njenih ljekovitih osobina:
- hrani i štiti mozak;
- smanjuje rizik od dijabetesa;
- pomaže kod bubrežnih smetnji;
- sprečava upale;
- potpomaže probavu, rad organa za varenje;
- pomaže prilikom mršavljenja;
- poboljšava i reguliše san;
- smanjuje rizik od srčanih bolesti;
- pomaže kod upale mokraćnih kanala i čisti ih.
Koje greške prave voćari kod berbe višanja i trešanja?
Višnje se dosta koriste u kulinarstvu, za pravljenje raznih poslastica kolača, napitaka, sokova, likera, džemova, kompota. Zbog svog karakterističnog mirisa koristi se i u kozmetici.
Napravite jednostavno zdrav sok
Najviše se upotrebljava za spravljanje sokova pa evo jednog vrlo jednostavnog recepta.
Potrebno je:
- 5 kilograma višanja,
- 4 kilograma šećera,
- 25 grama limuntusa,
- 1 litar vode.
Očišćene višnje pomješati sa limuntusom i vodom. Ostaviti 24 sata da odstoji i nakon toga procijediti kroz gazu, dodati šećer i miješati dok se šećer ne otopi. Zatim, nasuti sok u prethodno sterilisane staklene boce.
U novije vrijeme na tržištu su se pojavile veoma korisne sprave za čišćenje košpica kod višnje i trešnje. Možete ih nabaviti u bolje snadbjevenim agro centima i poljoprivrednim apotekama.