17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

FACE TV | EKOMINUTICE: Kako zagađenje zraka utiče na zdravlje

“Ekominutice” su dio jutarnjeg programa “Uzbuđenje” koji se emituje na Face TV, a u sklopu kojeg širimo svijest i govorimo o zagađenju okoliša, učinku koji naši postupci trajno ostavljaju na svijet u kojem živimo, ali i njegovom očuvanju.

Zagađenje zraka je direktno povezano sa klimatskim promjenama jer su mnogi uzročnici zagađenja zraka, kao npr. sagorijevanje fosilnih goriva, također izvori značajnih emisija stakleničkih gasova.

Zagađenje zraka u Bosni i Hercegovini najgore je između oktobra i februara, kada su njeni gradovi i okolna područja među najzagađenijima na svijetu. Sagorijevanje drveta i nekvalitetnog uglja u zastarjelim pećima za grijanje u objektima sa lošom izolacijom, uz elektrane na ugalj, glavni su uzročnici onečišćenja zraka tokom zime.

- OGLAS -

Zagađenje zraka utječe na sve, ali nesrazmjerno pogađa starije ljude, djecu i one sa postojećim respiratornim ili kardiovaskularnim problemima. Stariji ispitanici ukazuju na zdravstvene posljedice zagađenja zraka, navodeći da u danima visoke koncentracije zagađenosti slabije izlaze vani i ne druže se, zbog čega se osjećaju izolirano i depresivno.

Prof. dr. Azrudin Husika govorio je u našem jutarnjem programu o faktorima zagađenja zraka, posljedicama koje zagađenje ostavlja kada je u pitanju ljudsko zdravlje, te o načinima prevencije  kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA