17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

FACE TV | EKOMINUTICE: Podizanje svijesti o očuvanju okoliša

“Ekominutice” su dio jutarnjeg programa “Uzbuđenje” koji se emituje na Face TV, a u sklopu kojeg širimo svijest i govorimo o zagađenju okoliša, učinku koji naši postupci trajno ostavljaju na svijet u kojem živimo, ali i njegovom očuvanju.

Da bi se podigla svjest građana o zaštiti okoliša, potrebno je identificirati, pratiti i stalno objavljivati informacije o rizicima i ranjivosti koji nastaju kao posljedica nebrige za okoliš, što će rezultirati većim naporima za integriranje politika klimatskih promjena u sve privredne sektore, kao što su energetika, transport i poljoprivreda.

Neophodno je intenzivnije širenje informacija i znanja zasnovanih na činjenicama o problematici zaštite okoliša i klimatskih promjena, i u sklopu toga posebno stimulisati zajedničke projekate obrazovnih institucija i kompanija koje rade na ozelenjavanju svog poslovanja.

- OGLAS -

Potrebno je poticati i stimulirati zajedničke projekte podizanja svijesti o zaštiti okoliša i razvoja zelenih radnih mjesta od strane civilnog društva i privrednih subjekata, te organizovati kampanje i stimulisati debatu o politikama u ovoj oblasti, po ugledu na postojeće inicijative (Klimatska diplomatska sedmica i sl.).

U cilju podizanja svijesti o zaštiti okoliša i razvoja zelenih vještina potrebno je modernizirati nastavne planove i programe osnovnih i srednjih škola u skladu s prethodno definiranim programom eko škola, kako bi se konituirano provodile aktivnosti vezane za zaštitu okoliša koje bi bile inkorporirane u sve segmente odgojno obrazovnog rada škola, koristeći podršku EU dostupnih incijativa.

- Advertisement -

Sendžana Muslić ispred Privredne komore FBiH govorila je o potrebnim izmjenama kada je edukacija o okolišu u pitanju. Istakla je važnost prisustva ekoloških tema u formalnom obrazovanju, te govorila o tome kako svako kao pojedinac može doprinijeti da se smanji zagađenje okoliša.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA