Indijski oraščići su hranjiv orašasti plod s blagim, maslačnim okusom, idealan za grickanje ili kao dodatak raznim jelima. Osim što su bogati zdravim mastima, proteinima i antioksidansima, imaju brojne zdravstvene prednosti.
Mogu poboljšati zdravlje srca
Konzumacija orašastih plodova smanjuje rizik od srčanih bolesti zbog njihovog povoljnog profila masti. Indijski oraščići su izvor zdravih mononezasićenih i polinezasićenih masti, koje mogu pomoći u održavanju zdravlja srca, objašnjava dijetetičarka Gillean Barkyoumb.
Zamjena zasićenih masti iz crvenog mesa ili maslaca indijskim oraščićima može poboljšati holesterol. Studija je pokazala da osobe s dijabetesom tipa 2, koje su ih konzumirale, imaju bolji lipidni profil, piše EatingWell.
Mogu pomoći u regulaciji tjelesne težine
Indijski oraščići mogu pomoći u regulaciji težine jer tijelo ne apsorbira sve njihove kalorije – vlakna zadržavaju dio masti i izbacuju je iz organizma. Također, njihova kombinacija proteina i zdravih masti usporava probavu i produljuje osjećaj sitosti. Također, sadrže malo šećera, što ih čini boljim izborom od grickalica poput čipsa ili slatkiša, objašnjava nutricionistica Brannon Blount.
Mogu poboljšati regulaciju šećera u krvi
Indijski oraščići su korisni za regulaciju šećera u krvi jer sadrže malo ugljikohidrata, a puno proteina, vlakana i zdravih masti. Studija je pokazala da su osobe s dijabetesom tipa 2, koje su ih redovito konzumirale, imale niže razine inzulina.
Mogu podržati zdravlje kostiju
Indijski oraščići su odličan izvor vitamina K, magnezija i fosfora, čime doprinose zdravlju kostiju.
Pružaju antioksidanse koji štite od bolesti
Prirodno bogati antioksidansima, poput polifenola i flavonoida, indijski oraščići pomažu u borbi protiv upala i oksidativnog stresa, koji mogu dovesti do kroničnih bolesti, poput srčanih bolesti i raka. Također su dobar izvor cinka, minerala koji jača imunitet i doprinosi općem zdravlju.
Potencijalni nedostaci indijskih oraščića
Indijski oraščići obiluju hranjivim tvarima, no osobe s alergijom na orašaste plodove trebale bi ih izbjegavati. Nutricionistica Blount napominje da imaju visoku razinu oksalata, što može povećati rizik od bubrežnih kamenaca. Ako ste skloni ovom zdravstvenom problemu, prije konzumacije savjetujte se s ljekarom.