Malo nas stvari ovih dana spašava kao sočan i osvježavajuć komad lubenice. Koristimo je i u raznim salatama, predjelima i desertima, limunadama i koktelima. Donosimo vam četiri jednostavna recepta koja su prikladna kako za one najmlađe, tako i za one nešto starije!
Limunada s lubenicom
Blender i pet minuta vremena potrebni su za spremanje ovog recepta. Malo limuna, i med po želji, i tvoje osvježavajuće piće je spremno! Dodaj u njega nekoliko kockica leda i malo mente te nazdravi uz bazen ili more! Živjeli!
Sastojci:
- 700gr narezane i očišćene lubenice
- 0,25l soka od limuna
- 170g meda
- 1,5l vode
Priprema:
-Ubacite u blender med, lubenicu, sok od limuna i 1l vode. Izblendajte u glatku smjesu,
-Prebacite u veliki stakleni bokal i dodajte 0,5l vode i dobro promiješajte.
-Dodajte leda i listiće mente.
Ledene lizalice od lubenice i jogurta
Iako mnogi slatkoljupci u sladoledu i ledenim lizalicama uživaju tijekom cijele godine, ljeto kao da je stvoreno za njih. Stoga svoju lubenicu zajedno s jogurtom iskoristi za pripremu istih, pričekaj da se zamrznu i uživaj u osvježenju. Iz recepta možeš izbaciti šećer kako bi dobiveni krajnji proizvod bio nešto zdraviji.
Sastojci:
- 400gr narezane lubenice
- 120ml grčkog jogurta
- 2-3 žlice šećera
- 1 žlica limunovog soka
Priprema:
-Lubenicu očisti od svih koštica i nareži je na kockice.
-Sve sastojke ubaci u blender i izblendaj ih u glatku smjesu.
-Prelij ih u kalupe za ledene lizalice i stavi u zamrzivač na najmanje četiri sata.
Grilana lubenica
Nakon što probaš rashlađenu lubenicu na štapiću, limunadu od lubenice i ledene lizalice, vrijeme je i za jedan nešto topliji desert ili predjelo. Grilana lubenica svakako se mora naći na tvom ljetnom jelovniku, osobito ako ju dosad nisi probala. Iako ti na prvu možda zvuči čudno, roštilj će njenu slatkoću karamelizirati i dati joj suptilan okus dima, a tako uparena sa začinima ona postaje veoma zanimljiv prilog.
Sastojci:
- 1,5kg lubenice
- 50g šećera
- 1 žlica naribane korice limete
Priprema:
-Narežite lubenicu na trokutaste kriške debele centimetar i pol.
-Pomiješajte šećer i koricu limete i rasporedite po lubenici, a zatim utrljajte rukama.
-Položite ih na grill i grilajte 2-3 minute sa svake strane
Pijana lubenica
Za kraj smo ostavili jedno dobro poznato osvježavajuće piće, koje po potrebi može postati i voćni desert. Pijanu lubenicu pripremiti možeš samo od miksa lubenice, vina i ruma, a po želji dodati u nju možeš i drugo voće i tako joj podariti tropski izgled.
Sastojci:
- 1 velika lubenica
- 1 flaša bijelog vina
- 4 dcl bijelog ruma
- sok od 6 limeta
- 2 narezane limete, ananas, borovnice, jagode
Postupak je jednostavan! Sve što trebate je izdubiti lubenicu, izmiksati sočne komadiće i uliti ih nazad. Dodajte malo bijelog vina, ruma i soka od limete, a na kraju i voće po vlastitom izboru.