Hurme su prirodno slatko voće bogato vlaknima, vitaminima i mineralima, koje pruža brojne zdravstvene koristi. Često se koriste i kao zdrava alternativa rafiniranim šećerima. Istraživanja i iskustva pokazuju da čak i mala količina, samo tri hurme dnevno, može donijeti značajne zdravstvene koristi.
Datulje su prirodni izvor B vitamina, koji potiču metabolizam i funkciju živčanog sustava, magnezija i kalija, koji doprinose zdravlju srca, mišića i živaca, vlakana, koja poboljšavaju probavu i reguliraju razinu šećera u krvi, i antioksidansa, koji štite tijelo od oksidativnog stresa i slobodnih radikala. U nastavku otkrijte zdravstvene prednosti hurmi.
Poboljšavaju probavu
Vlakna u hurmama potiču zdravu probavu, sprječavaju zatvor i potiču rast korisnih crijevnih bakterija, smanjujući mogućnost pojave probavnih tegoba poput hemoroida ili sindroma iritabilnog crijeva.

Jačaju zdravlje srca
Kalij pomaže regulirati krvni pritisak, dok antioksidansi štite krvne žile od oštećenja i smanjuju rizik od ateroskleroze i srčanih bolesti.
Smanjuju upale i bol
Magnezij djeluje protuupalno i pomaže u ublažavanju bolova u mišićima i zglobovima, smanjujući rizik od artritisa, dijabetesa i srčanih bolesti, piše City Magazine.
Reguliraju šećer u krvi
Unatoč slatkoći, imaju nizak glikemijski indeks i ne uzrokuju nagle skokove šećera, što ih čini pogodnima za dijabetičare i održavanje stabilne energije.
Pomažu u prevenciji anemije
Bogate željezom, povećavaju razinu hemoglobina i poboljšavaju transport kisika u tijelu.
Poboljšavaju moždane funkcije
Kalij i B vitamini poboljšavaju koncentraciju i pamćenje, dok antioksidansi štite moždane stanice od oštećenja.
Olakšavaju trudnoću i porod
Istraživanja pokazuju da jedenje hurmi u posljednjim tjednima trudnoće može smanjiti potrebu za induciranim porodom i skratiti njegovo trajanje te osiguravaju potrebnu energiju trudnicama, piše City Magazine.

Jačaju imunološki sistem
Zahvaljujući antioksidansima, pomažu u borbi protiv infekcija i jačanju imunološkog sistema.
Sprječavaju osteoporozu
Magnezij, kalcij i fosfor jačaju kosti i smanjuju rizik od osteoporoze, osobito kod starijih osoba.