24 C
Sarajevo
10.10.2024

Barbarez pred duel s Njemačkom: Nadam se da će navijači stadion napustiti s osmjehom na licu

Fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u petak uvečer na zeničkom stadionu “Bilinom polju” očekuje veliki ispit protiv Njemačke. Pred duel trećeg kola grupe “3” UEFA Lige nacija “A” Sergej Barbarez, selektor bh. fudbalera, ističe da bi navijači mogli biti veliki adut za njego tim te se nada da će nakon duela s Nijemcima sa stadiona izaći s osmjehom na licu, javlja Anadolu.

“Publika nam može biti veliki adut. Nadamo se dobroj atmosferi, dobrom ulasku u utakmicu pa ćemo vidjeti kako će to završiti. Imaju mnogo igrača, imaju širinu, naša koncentracija je na naš plan. Suludo je razmišljati o njima, znamo njihov kvalitet, odnosno koliko mogu – istakao je Barbarez komentarišući činjenicu da Njemačka u Zenicu stiže bez dosta povrijeđenih standardnih reprezentativaca.

Selektor BiH ističe da će ovo biti posebna utakmica za njega, jer je igračku karijeru gradio u njemačkoj Bundesligi, a uz to će debitovati na klupi bh. reprezentacije pred domaćom publikom.

- OGLAS -

“Ovo je naravno nešto specijalno, kao i za momke koji su rođeni gore i igraju gore, ali postoji samo jedna reprezentacija, jedan grb i tako će biti i ovaj put” – naglasio je nekada sjajni napadač Borussije Dortmund, HSV-a, Bayer Leverkusena…

Jasno je da Nijemci, bez obzira u kakvom su sastavu, u Zenicu dolaze kao apsolutni favoriti i sve osim njihove pobjede bilo bi iznenađenje. Stoga se očekuje da će izvršiti pritisak na Barbarezov tim od samog početka.

- Advertisement -

“Najlakše je odgovoriti pritiskom. Nećemo u detalje, možda bude i neko iznenađenje što se tiče taktike” – rekao je Barbarez i nastavio:

“Puno vremena provodimo ispred TV-a, tako se svugdje radi. Imamo i plan B, biće priprema na top nivou, a onda dolazi teren. Vidjet ćemo našu reakciju na to. Realni smo, znamo da su oni dominantni, znamo kako se postaviti, a individualna kvaliteta će dosta značiti. Nije važno imati duel, nego volju za dobiti taj duel. To je ta razlika koja može odlučiti utakmicu. Ako budemo u tom segmentu dobri, bit će to pozitivno za nas.”

Barbarez se prije svega, bez obzira na ishod sutrašnje utakmice, nada jednom:

“Izaći ćemo na teren i pokušati nešto dobro uraditi, da ljudi kada budu izlazili sa stadiona imaju osmijeh na licu. To je naš cilj, to je naša realnost, to je naša svakodnevnica, o tome se radi u fudbalu kojeg volimo, zbog kojeg uživamo, zbog kojeg smo sretni.”

Ermedin Demirović, sjajni napadač bundesligaša Stuttgarta, također ima motiv više protiv “elfa”, jer je osim što igra u Njemačkoj i rođen u Hamburgu.

Ono što je zanimljivo u sastavu Njemačke za duel BiH je čak šest njegovih saigrača iz Stuttgarta.

“Pričali smo dosta o tome. Radujem se toj utakmici, jer znam pola ekipe, igram s njima. Šalili smo se, probao sam ih uplašiti u vezi stadiona i navijača. Rekao sam im da će to možda biti neki drugi sport, nešto što nisu doživjeli. Naravno, oni dolaze da pobjede, a i za mene bi bilo nešto specijalno da pobijedimo, da imam razlog da se kasnije šalim s njima” – rekao je Demirović.

Bh. reprezentativac ističe i da će ekstra motivacija za njega i saigrače biti tragedija koja je krajem prošle sedmice zadesila Bosnu i Hercegovinu, odnosno gradove Jablanicu, Konjic, Fojnicu, Kreševo, Kiseljak…

“Normalno je da je to ekstra motivacija za nas. Zato što znamo kakva je situacija u zemlji. Pokušaćemo da našim ljudima za tih 90 minuta vratimo tu neku pozitivu, da barem 90 minuta pokušaju zaboraviti šta im se desilo i da ih obradujemo” – zaključio je Demirović.

Utakmica Bosna i Hercegovina – Njemačka na programu je u petak na stadionu “Bilino polje” u Zenici s početkom u 20.45 sati. Tri dana kasnije opet u Zenici BiH će ugostiti Mađarsku.

Poslije dva odigrana kola u grupi “3” elitne UEFA Lige nacija “A” Njemačka i Nizozemska imaju po četiri, dok su Bosna i Hercegovina i Mađarska sakupile po jedan.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA