15 C
Sarajevo
27.07.2024

FIFA prihvatila da Real Madrid i Barcelona mogu igrati LaLiga utakmice u Miamiju

Utjecaj Sjedinjenih Država u svijetu fudbala nastavlja rasti jer je FIFA odlučila da “giganti” Real Madrid i Barcelona mogu igrati ligaške utakmice u Miamiju na Floridi. Ova odluka dolazi uoči Svjetskog prvenstva 2026. godine, koje će se održati u SAD-u, a mnogi vjeruju da Premier liga neće biti daleko iza u sličnim inicijativama.

Odluka FIFA-e da odobri igranje ligaških utakmica izvan granica matičnih zemalja predstavlja potpuni preokret u krajoliku evropskih liga. Ovaj potez omogućit će klubovima iz LaLige i Premier lige da prošire svoju globalnu prisutnost i dodatno populariziraju fudbal.

Iako je FIFA ranije zabranjivala ovakve poteze, promjene su polako uvodene. Primjer toga je superkup Španije, koji se igrao izvan Evrope u Saudijskoj Arabiji 2020., 2022., 2023. i 2024. godine. Ovaj presedan pokazao je kako su se nogometni šefovi postepeno prilagodili ideji igranja utakmica izvan matičnih zemalja.

- OGLAS -

Predsjednik LaLige, Javier Tebas, dugo je sanjao o igranju ligaških utakmica u inostranstvu. Iako su raniji pokušaji, poput zakazivanja utakmice između Barcelone i Girone u Miamiju, bili spriječeni zbog prijetnji sankcijama od FIFA-e i protivljenja mnogih španjolskih klubova, čini se da će se Tebasove ambicije uskoro ostvariti.

Miami, grad s najvećim postotkom govornika španskog jezika u SAD-u, idealno je mjesto za održavanje ovih utakmica. Očekuje se da će LaLiga uskoro dobiti zeleno svjetlo od FIFA-e za igranje utakmica u ovom gradu, što će značajno povećati prisutnost španjolskog nogometa u Americi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA