16.6 C
Sarajevo
08.09.2024

Izraelci otputovali na Olimpijske igre u Pariz, bit će pod cjelodnevnom zaštitom

Izraelska olimpijska delegacija je uz velike mjere osiguranja otputovala u Pariz gdje će u petak biti otvorene Olimpijske igre.

Izraelska olimpijska delegacija je uz velike mjere osiguranja otputovala u Pariz gdje će u petak biti otvorene Olimpijske igre.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da će izraelski sportisti biti zaštićeni danonoćno tokom Igara, 52 godine nakon masakra na Olimpijskim igrama u Minhenu u kojem su palestinski militanti ubili jedanaest Izraelaca.

“Želim uime Francuske reći izraelskoj delegaciji da vam želimo dobrodošlicu na ove Olimpijske igre”, rekao je jučer ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne na sastanku s kolegama iz Evropske unije u Bruxellesu.

- OGLAS -

Međutim, zbog izraelske vojne akcije u pojasu Gaze koja je rezultirala desecima hiljada poginulih Palestinaca, ultraljevičarski zastupnik u Parlamentu Thomas Portes rekao je kako izraelski sportisti nisu dobrodošli u Francuskoj.

Izrael se optužuje i za kršenje tradicionalnog olimpijskog primirja, dok je Portesov stranački kolega Manuel Bompart napisao kako bi izraelski sportisti zbog intervencije u Gazi morali nastupati bez nacionalnih obilježja.

- Advertisement -

Oglasio se i Palestinski olimpijski odbor koji je službeno zatražio od MOK-a da odmah isključi Izrael s Olimpijskih igara u Parizu, posebno s obzirom na to da je Izrael prekršio proglašeni olimpijski prekid vatre bombardiranjem.

Podsjetimo, OI počinju u petak ceremonijom otvaranja duž Seine sa sportistima koji će se voziti na brodovima, a još nije poznato hoće li učestvovati izraelski takmičari budući da sudjelovanje nije obavezno.


- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA