15 C
Sarajevo
27.07.2024

Novi košarkaški reprezentativac, John Roberson: Nurkića znam još iz Slovenije, očekujem plasman na Eurobasket u dresu BiH

Pred utakmice trećeg i četvrtog kola kvalifikacija za Eurobasket, košarkaška reprezentacija BiH dobila je veliko pojačanje.

Riječ je o sjajnom američkom playmakeru Johnu Robersonu, koji je nedavno dobio pasoš naše zemlje te će biti na raspolaganju selektoru Vedranu Bosniću za susrete protiv Bugarske i Latvije, krajem novembra u Sarajevu.

Iskusni bek (31), osim u Sjedinjenim Državama (igrao za Texas Tech u NCAA ligi) karijeru je gradio u velikom broju zemalja – Sloveniji, Švicarskoj, Švedskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Rusiji, Australiji i Turskoj – a trenutno je član Estudiantesa, koji se takmiči u najvišem rangu španske košarke, Endesa ligi.

- OGLAS -

Hitri košgeter, naročito opasan sa vanjskih pozicija, prije tri godine postavio je rekord u FIBA Europa Cupu, kada je kao član Chalona utrpao čak 39 poena zagrebačkoj Ciboni. Nerijetko je i asistent, a odlično je otvorio novu sezonu u dresu madridskog kluba (trenutno drugi strijelac Estudiantesa sa prosječno 16 poena po meču).

U razgovoru za SCsport otkrio je kako je došlo do njegovog angažmana u reprezentaciji BiH i šta očekuje od predstojećih utakmica.

- Advertisement -

John, kako si se odlučio igrati za naše Zmajeve?

“Imam sjajan odnos sa trenerom Bosnićem. Igrao sam za njegovu ekipu u Švedskoj tri sezone tokom koje smo zajedno tri puta bili državni prvaci. Od tada smo u redovnom kontaktu. Kada se ukazala prilika da ponovo sarađujemo, nisam mnogo razmišljao, jer sam osjetio da se otvara mogućnost da postignemo nešto veliko”.

Kako bi opisao Vedrana Bosnića?

“On je jedan od najboljih trenera sa kojim sam radio. Zaista dobro tumači igru i, što je još važnije, košarkaši vole igrati za njega. Zna kako komunicirati sa igračima i precizno sve objasniti. Dobar je i u prilagođavanju igre protivniku, ali i vlastitom igračkom kadru”.

 

SCS / 

Šta očekuješ od utakmica protiv Bugarske i Latvije?

“Očekujem da odigramo sjajno. Bit će teško jer su Bugarska i Latvija dobre reprezentacije, ali vjerujem da ćemo se dobro spremiti”.

Koliko igrača iz BiH poznaješ?

“Znam dosta igrača iz BiH. Igrao sam u Sloveniji (Zlatorog Laško, op. a.) kada je tu bio i Jusuf Nurkić. Tada je bio jako mlad i nismo igrali zajedno, ali jesmo trenirali. Mnogo velikih igrača dolazi iz BiH – Samir Avdić, Bojan Bogdanović i Mirza Teletović samo su neki od njih”.

Kako ti se dopada u novoj sredini, Estudiantesu?

“Jako mi se sviđa. Trenutno smo u seriji od tri uzastopne pobjede, dobro nam ide. Biti u Madridu je također sjajno. To je prelijep grad, u kojem se ima šta vidjeti i obići. Prisutna je velika energija”.

Kako bi ocijenio špansku Endesa ligu?

“Španska liga je veoma zahtjevna i veoma kompetitivna, što za mene kao igrača predstavlja izazov. Liga Endesa je jedna od najjačih u Evropi, biti uspješan ovdje znači uložiti mnogo truda i napornog rada kako bi svakog dana sve više napredovao i držao visok ritam tokom cijele sezone”.

Za kraj, vjeruješ li da se možeš plasirati sa BiH na Evropsko prvenstvo?

“Da, vjerujem da možemo to ostvariti. Imamo mnogo talenta u reprezentaciji, vjerujem da smo kao tim dovoljno dobri za odlazak na Eurobasket. Bitno je samo da svi ostanemo zdravi i sigurno je da ćemo imati dobru šansu za konačni uspjeh”.

(SCS)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA