2 C
Sarajevo
22.02.2024

Potvrđeno – otkazan FIS Europa Cup na Bjelašnici

FIS Europa Cup koji se trebao održati na Bjelašnici u februaru, nažalost, otkazan je. Razlog? Visoke temperature zraka i činjenice da nema (dovoljno) ni snijega, ni minusa…

FIS Europa kup, koji je bio najavljen za 17. i 18. februar na Bjelašnici, otkazan je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, saopćili su organizatori.

Odluka o otkazivanju takmičenja donesena je nakon detaljnog razmatranja i konsultacija organizacionog odbora ZOI 84 i OC Bjelašnica s Međunarodnom skijaškom federacijom (FIS).

- OGLAS -

“Zimsku sezonu i skijanje 2023/2024. obilježile su neuobičajeno visoke temperature zraka, sa izostankom padavina i velikim brojem otkazivanja takmičenja. Svjetski kup u skijanju se suočio sa najvećim brojem otkazivanja u posljednjih nekoliko godina, odražavajući nemilosrdnu borbu protiv neumoljive sile prirode.”

“Sezona skijaških takmičenja je počela sa iščekivanjem i uzbuđenjem, da bi nas dočekalo razočaranje-kultni Garmisch-Partenkirchen je u januaru ove godine morao otkazati utrke spusta i veleslaloma, zbog nedostatka snijega. Zatim trka Svjetskog kupa u Soldenu u Austriji otkazana zbog nepovoljnih vremenskih uslova, s kasnijim otkazivanjima u Zermattu u Švicarskoj i Beaver Creeku u SAD-u, potom otkazivanja u francuskom Chamonixu”, saopćeno je danas, 12. februara, iz Olimpijskog centra Bjelašnica, u saopćenju naslovljenom “Zimska sezona 23/24. – izazovno, bez snijega i minusa”, u kojem se dodaje: “Dugotrajni toplotni talas zahvatio je cijelu Evropu, pogoršavajući situaciju. Visoke temperature spriječile su pripremu skijaškog terena u Olimpijskom centru Bjelašnica za predstojeći FIS Europa Cup u Super-G disciplini koji je bio zakazan za 17. i 18. februar, naglašavajući krhkost sportova na otvorenom pred klimatskim promjenama. Duboko žalimo što moramo otkazati FIS Europa Cup”.

“Odluka nije donesena lako, ali naša primarna briga je uvijek sigurnost svih učesnika. Cijenimo razumijevanje i saradnju svih zainteresovanih strana tokom ovog izazovnog vremena. Upućujemo izvinjenje svim sportistima, trenerima, sponzorima i gledaocima na koje ova odluka utiče”, rekao je Jasmin Mehić, direktor KJP ZOI’84.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA