14 C
Sarajevo
27.07.2024

Potvrđeno – otkazan FIS Europa Cup na Bjelašnici

FIS Europa Cup koji se trebao održati na Bjelašnici u februaru, nažalost, otkazan je. Razlog? Visoke temperature zraka i činjenice da nema (dovoljno) ni snijega, ni minusa…

FIS Europa kup, koji je bio najavljen za 17. i 18. februar na Bjelašnici, otkazan je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, saopćili su organizatori.

Odluka o otkazivanju takmičenja donesena je nakon detaljnog razmatranja i konsultacija organizacionog odbora ZOI 84 i OC Bjelašnica s Međunarodnom skijaškom federacijom (FIS).

- OGLAS -

“Zimsku sezonu i skijanje 2023/2024. obilježile su neuobičajeno visoke temperature zraka, sa izostankom padavina i velikim brojem otkazivanja takmičenja. Svjetski kup u skijanju se suočio sa najvećim brojem otkazivanja u posljednjih nekoliko godina, odražavajući nemilosrdnu borbu protiv neumoljive sile prirode.”

“Sezona skijaških takmičenja je počela sa iščekivanjem i uzbuđenjem, da bi nas dočekalo razočaranje-kultni Garmisch-Partenkirchen je u januaru ove godine morao otkazati utrke spusta i veleslaloma, zbog nedostatka snijega. Zatim trka Svjetskog kupa u Soldenu u Austriji otkazana zbog nepovoljnih vremenskih uslova, s kasnijim otkazivanjima u Zermattu u Švicarskoj i Beaver Creeku u SAD-u, potom otkazivanja u francuskom Chamonixu”, saopćeno je danas, 12. februara, iz Olimpijskog centra Bjelašnica, u saopćenju naslovljenom “Zimska sezona 23/24. – izazovno, bez snijega i minusa”, u kojem se dodaje: “Dugotrajni toplotni talas zahvatio je cijelu Evropu, pogoršavajući situaciju. Visoke temperature spriječile su pripremu skijaškog terena u Olimpijskom centru Bjelašnica za predstojeći FIS Europa Cup u Super-G disciplini koji je bio zakazan za 17. i 18. februar, naglašavajući krhkost sportova na otvorenom pred klimatskim promjenama. Duboko žalimo što moramo otkazati FIS Europa Cup”.

- Advertisement -

“Odluka nije donesena lako, ali naša primarna briga je uvijek sigurnost svih učesnika. Cijenimo razumijevanje i saradnju svih zainteresovanih strana tokom ovog izazovnog vremena. Upućujemo izvinjenje svim sportistima, trenerima, sponzorima i gledaocima na koje ova odluka utiče”, rekao je Jasmin Mehić, direktor KJP ZOI’84.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA