18.8 C
Sarajevo
20.07.2024

UEFA zabranila FK Sarajevo isticanje “Cvijeta Srebrenice” na današnjoj utakmici

FK Sarajevo je saopćio da je UEFA zabranila isticanje “Cvijeta Srebrenice” na dresovima igrača.

“Uvažavajući činjenicu da je utakmica Konferencijske lige protiv Aktobea zakazana 11. jula FK Sarajevo planirao je u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na dresovima istaknuti simbol ‘Cvijet Srebrenice'”, saopćili su iz FK Sarajevo. 

Iz kluba su naveli da u skladu sa pravilima UEFA izgled dresa prihvaćen je od Nogometnog saveza BiH koji je službenim putem takav dres prijavio UEFA. Pored toga FK Sarajevo 25. juna uputio je i posebnu molbu prema UEFA da nam dozvoli korištenje ovog dresa.

- OGLAS -

“Tri dana prije odigravanja utakmice od UEFA je stigao službeni odgovor na našu molbu, u kojem se navodi da nemamo saglasnost za dodavanje ovog simbola na dres, te da igrači mogu koristiti crne trake oko ruke. Pošto su dresovi u tom trenutku već bili pripremljeni o tome je klub obavijestio UEFA iz koje je poručeno da se odštampani simbol ‘prekrije'”, stoji u saopćenju. 

FK Sarajevo smatra da je odluka da se utakmica igra s ovim amblemom na dresu u skladu sa širim ciljevima promicanja ljudskih prava i poštovanja prema žrtvama zločina.

- Advertisement -

“Cvijet Srebrenice utjelovljuje načela humanosti, poštovanja i kolektivnog sjećanja na žrtve genocida. Dopuštanje našem timu da nosi ovaj amblem bila bi gesta solidarnosti sa žrtvama genocida i poruka da se takve tragedije nikada ne zaborave, ali i ne ponove. FK Sarajevo ostaje vjeran sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici. Never forget Srebrenica”, zaključeno je u saopćenju. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA