27 C
Sarajevo
27.09.2024

Ambasador Murphy se oduševio: “Pozivam vas da posjetite ovu prelijepu bh. planinu”

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, povodom Svjetskog dana turizma 27. septembra, objavila je video o bosanskohercegovačkoj planini Tisovici. 

Kako su naveli u objavi “Na #WorldTourismDay , osvjetljavamo dolinu Tisovice – zadivljujući spoj istorije i prirode. Nekada drevni trgovački put, sada je raj za avanturiste i ljubitelje prirode. Da li bi to trebao postati sljedeći nacionalni park Bosne i Hercegovine? #USAinBiH #USAmbBiH”

Ambasador Murphy je u videu naveo šta ga je najviše privuklo na Tisovici, te da je ona spoj historijskog i kulturnog naslijeđa sa prirodnim ljepotama. 

- OGLAS -

“Evo me, po mom mišljenju u jednom od možda najljepših mjesta u BiH, u dolini Tisovice u planinskom lancu Prenj. Ovdje je priroda takoreći netaknuta što je čini prekrasnim prijedjelom za hodanje i fotografisanje što je moja strast. Sve više ljudi otkriva da je BiH zemlja koju vrijedi posjetiti zbog avanturističkog turizma. “

SAD su ponosne na podršku pouzetnicima, lokalnim zajednicama, olakšavanje osnivanja firmi i promociju BIH kao međunarodne turističke zajednice.

- Advertisement -

Jedna od stvari koje mi se sviđaju u BiH je to da gdje god odete, nalazite prirodne ljepote sa kulturnim i historijskim naslijeđem.

Planina Prenj je stoljećima dio gorštačke tradicije u BiH. Čobani su zimi premiještali stada, a potom ih na proljeće i ljeto vraćali na planine.”

“Od ključne je važnosti da vlasti BiH na svim nivoima zaštite ova mjesta kako bi se iskoristio ekonomski potencijal, ali kako bi i buduće generacije mogle vidjeti i uživati u ovim ljepotama kao što sam ja dana”.

Dao je prijedlog i da ovo postane nacionalni park, te pozvao sve da posjete Tisovicu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA