15 C
Sarajevo
27.07.2024

Ambasador Švicarske u UN-u: Historija nas uči da preuzmemo odgovornost za borbu protiv historijskog revizionizma, veličanja ratnih zločinaca i negiranja genocida

"Bitno je da lideri svih subjekata u BiH formulišu zajedničke interese za svoju zemlju i njenu budućnost. Ljudima, a posebno mladima, potrebna je perspektiva za sebe i njihove porodice”

Ambasador Švicarske u Ujedinjenim nacijama rekao je da “povjerenje u funkcionisanje centralnih institucija BiH, poštivanje njenog ustavnog i pravnog poretka i zaštita osnovnih sloboda temelj demokratskog, mirnog i stabilnog društva”, te da su nedavni potezi bh. entiteta Republike Srpske, uključujući pokušaje prijenosa nadležnosti sa državnog na entitetski nivo, te stvaranje paralelnog izbornog sistema, “u suprotnosti sa ovim principima”.

“Žao nam je što posljednjih mjeseci nismo vidjeli opipljiviji napredak u provođenju agende 5+2. To znači dogovorene uslove za zatvaranje kancelarije visokog predstavnika”, započeo je svoje izlaganje ambasador Švicarske.

Istakao je tri ključne tačke:

- OGLAS -

“Prvo, bitno je da lideri svih subjekata u BiH formulišu zajedničke interese za svoju zemlju i njenu budućnost. Ljudima, a posebno mladima, potrebna je perspektiva za sebe i njihove porodice”, rekao je ambasador, te dodao da odluka o otvaranju pristupnih pregovora EU pruža važnu priliku da se ubrzaju reforme koje bi to toga dovele.

“Švicarska poziva sve političke aktere da se konstruktivno uključe u istinski dijalog kako bi se očuvalo jedinstvo i stabilnost zemlje. Ovo će također doprinijeti rješavanju problema odliva mozgova i migracije radne snage”, naveo je.

- Advertisement -

Druga stvar koju je istakao je da su “povjerenje u funkcionisanje centralnih institucija BiH, poštivanje njenog ustavnog i pravnog poretka i zaštita osnovnih sloboda temelj demokratskog, mirnog i stabilnog društva”.

“Nedavne mjere bh. entiteta RS za prijenos nadležnosti sa državnog na entitetski nivo i stvaranje paralelnog izbornog sistema su u suprotnosti sa ovim principima”, istakao je.

On je u kontekstu nadolazečih izbora u BiH izjavio da “Švicarska naglašava važnost provedbe neophodnih reformi kako bi se osigurao integritet, transparentnost i pravičnost izbornog procesa”, te istakao “potrebu za većom zastupljenošću žena u političkoj areni”.

“Švicarska se također protivi svakom pokušaju ograničavanja građanskog prostora ili podrivanja ljudskih prava, posebno slobode izražavanja, slobode udruživanja i slobode medija. Svi zakoni moraju biti u skladu sa nacionalnim i međunarodnim standardima na koje se BiH obavezuje”, istakao je.

Naveo je da civilno društvo, novinari i branitelji ljudskih prava “moraju biti u mogućnosti da obavljaju svoje aktivnosti slobodno i bez zastrašivanja”.

Treća tačka koju je istakao je da “sve strane moraju udvostručiti svoje napore da promoviraju miran suživot i pomirenje”.

“Duboko smo zabrinuti zbog rasprostranjenosti retorike koja izaziva podjele, govora mržnje i prijetnji secesijom. Naša zajednička evropska historija nas uči da preuzmemo posebnu odgovornost u tom pogledu. Odgovornost za borbu protiv historijskog revizionizma, veličanja ratnih zločinaca i negiranja genocida”, rekao je ambasador Švicarske.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA