20 C
Sarajevo
17.05.2024

Amerika uvela nove sankcije Rusima nakon tvrdnji da su koristili hemijsko oružje na vojnicima

Sjedinjene Američke Države su uvele nove sankcije protiv ruskih firmi i osoba povezanih s vojnom industrijom zbog navodnog korištenja hemijskog oružja u ratu protiv Ukrajine.

Kako je objavljeno iz State Departmenta, Rusija je u Ukrajini koristila gas hloropikrin, koji se također koristio u Prvom svjetskom ratu.

Ovaj gas, kao i druge vrste hemijskog oružja, izričito su zabranjene prema Konvenciji o hemijskom naoružanju, koja je donesena u aprilu 1997. godine.

- OGLAS -

Rusija je potpisnica ove konvencije, koja pored korištenja zabranjuje i proizvodnju ove vrste oružja. Ipak, vrijedi istaći da je Bashar Al-Assad, predsjednik Sirije i saveznik Rusije, otvoreno koristio hemijsko oružje tokom građanskog rata u ovoj zemlji.

Pored hloropikrina, SAD optužuje Rusiju da je koristila i suzavac, također zabranjen za korištenje u oružanim sukobima prema međunarodnom pravu.

- Advertisement -

“Korištenje takvih hemikalija nije izoliran incident i vjerovatno je potaknuto željom ruskih snaga da istisnu ukrajinske snage s utvrđenih pozicija i postignu taktičke dobitke na bojnom polju”, stoji u zvaničnom saopćenju State Departmenta.

Zaključak SAD-a podudara se sa svjedočenjem ukrajinskih vojnika koji tvrde da su se u posljednjih nekoliko mjeseci suočavali s povećanim susretima s plinovima i drugim iritantnim hemikalijama na dijelovima svoje linije fronte s ruskim snagama.

U izjavi objavljenoj na društvenim mrežama u martu, Oružane snage Ukrajine izjavile su da su zabilježile više od hiljadu incidenata u kojima je Rusija koristila “projektile sa suzavcem, opremljene toksičnim hemikalijama, koje su zabranjene za ratovanje”, pri čemu je 250 slučajeva bilo samo u februaru.

Rusija je zvanično negirala da posjeduje ili koristi hemijsko oružje. To je uradila putem izjave ambasade ove zemlje u Nizozemskoj.

“Nema hemijskog oružja u skladištima ruske vojske, kako je potvrđeno međunarodnim istragama”, saopšteno je još u januaru.

Hloropikrin je široko korišten kao hemijsko ratno sredstvo u Prvom svjetskom ratu, ali više nije odobren za vojnu upotrebu i sada se uglavnom koristi u poljoprivredi. Nadražuje pluća, oči i kožu, te može izazvati mučninu, povraćanje i druge probleme koji traju sedmicama.

U sklopu izjave gdje su optužili Rusiju za korištenje hemijskog oružja, SAD su objavile i sankcije za 300 novih firmi i osoba, većinom povezanih s ruskom vojnom industrijom.

Tri firme povezane s ruskim vlastima te još četiri privatne kompanije su specifično dodane na listu sankcionisanih zbog njihove uloge u industriji hemijskog i biološkog naoružanja u Rusiji.

SAD je prethodno upozorio Rusiju protiv hemijskog ratovanja u Ukrajini; u martu 2022., mjesec dana nakon početka invazije, predsjednik ove države Joe Biden je rekao da će NATO odgovoriti ako Rusija koristi hemijsko oružje u Ukrajini.

Prošlog aprila na samitu G7, ministri vanjskih poslova članica su u zajedničkoj izjavi rekli da će Rusija naići na “ozbiljne posljedice” zbog bilo kakvog korištenja hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA