13.8 C
Sarajevo
19.05.2024

Arapske zemlje predložile novi plan za Gazu, žele napraviti mirovne snage

Pojedine arapske zemlje žele napraviti multinacionalne mirovne snage koje bi bile stacionirane u Pojasu Gaze, piše Financial Times.

Ovaj plan je još u razradi, ali bi mogao biti prvi veliki prijedlog rješenja situacije u ovoj regiji koje bi zajednički donijele arapske zemlje.

Pored Gaze, ove mirovne snage bi bile aktivne i u drugom dijelu pod palestinskim vlastima, Zapadnoj obali.

- OGLAS -

Prema navodima medija, plan je poslan i SAD-u na razmatranje.

Arapske zemlje su u prethodnom periodu odbijale prihvatiti planove o mirovnim snagama koje bi dolazile iz drugih dijelova svijeta, pa i iz regije, naglašavajući da bi bilo koji mir morali predvoditi Palestinci.

- Advertisement -

Mnogi su bili zabrinuti da bi njihov potez mogao pokazati jednu vrstu saradnje s Izraelom, što bi predstravljalo kršenje sporazuma u Khartoumu, koji su potpisale države članice Arapske lige 1967. godine.

Ipak, došlo je do promjene mišljenja lidera brojnih arapskih zemalja. Ovim potezom bi željeli pokazati da su predani miru, te da ne bi bilo sigurnosnih prijetnji državi Izrael koje bi dolazile iz predložene nezavisne Palestine.

Nije poznato ko predvodi inicijativu. Financial Times, pozivajući na diplomate iz regije, ističe ulogu Egipta i napominje da je Antony Blinken, državni sekretar SAD-a, boravio u posjeti Kairu u martu. Tada su se planu protivili Jordan, Katar i Saudijska Arabija, između ostalih.

Podsjetimo, od 7. oktobra prethodne godine bukti sukob između Izraela i palestinske grupe Hamas. Ubijeno je više od 35 hiljada osoba, a neke procjene kažu da je do 2 miliona Palestinaca raseljeno u Pojasu Gaze.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA