12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Biden optužio Netanyahua da odugovlači rat u Gazi

Američki predsjednik Joe Biden kazao je u utorak da izraelski narod i svjetska javnost imaju “sve razloge” vjerovati da premijer Benjamin Netanyahu odugovlači rat u Gazi iz političkih razloga.

“Postoji svaki razlog da ljudi izvuku takav zaključak”, ocijenio je Biden za časopis Time.

Netanyahu se dugo suočavao s ovim i sličnim kritikama, a posebno posljednjih dana nakon što su krajnje desničarski koalicioni partneri prijetili da će srušiti njegovu vladu ako izraelski premijer ostane pri prijedlogu sporazuma o taocima koji je odobrio prošle sedmice, a koji bi potencijalno mogao dovesti do kraja rata u Gazi.

- OGLAS -

Netanyahu je mjesecima odustajao od održavanja strateških sastanaka u vezi s poslijeratnim upravljanjem Gazom, izbjegavajući sukob sa ministrom nacionalne sigurnosti Itamarom Ben-Gvirom i ministrom finansija Bezalelom Smotrichem, koji su pozvali na trajnu okupaciju Gaze i ponovno uspostavljanje izraelskih naselja tamo.

Biden je u intervjuu za Time poručio također kako bi dogovor o normalizaciji između Izraela i Saudijske Arabije bio “pretežno u našem interesu”.

- Advertisement -

O naporima da se osigura oslobađanje preostalih talaca, među kojima su i Amerikanci, Biden je kazao: “Vjerujemo da ima onih koji su još živi”.

“Sreo sam se sa svim porodicama. Ali nemamo konačan dokaz ko je tačno živ”, rekao je američki predsjednik.

Upitan da li je Izrael počinio ratne zločine u Gazi, Biden je odgovorio: “Neizvjesno je”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA