20 C
Sarajevo
15.05.2024

Dodik nakon ročišta sve nervozniji, u sve uključio i svoje stranačke poltrone! OHR za FACE: „Ništa od otcjepljenja! RS postoji samo po Ustavu BiH”

Postupak pred Sudom BiH „probudio“ entitet RS: Dodik i dodikovci po svom – bijesni, bljuju vatru, prijete otcjepljenjem!
Nakon ročišta pred Sudom BiH, Milorad Dodik, Odbrana i stranačka linija uzburkana! OHR nedvosmisleno objasnio secesionistima zašto se NE MOGU otcijepiti!

Nakon ročišta pred Sudom BiH, Milorad Dodik, Odbrana i stranačka linija uzburkana! OHR nedvosmisleno zaprijetio secesionistima!

Danas je u Sudu BiH održano ročište Miloradu Dodiku, predsjedniku RS-a, i Milošu Lukiću, v. d. direktora „Službenog glasnika RS“, Milošu Lukiću, a koji su optuženi za krivično djelo „Nepoštivanje odluka visokog predstavnika“.

Nakon održanog ročišta ovom dvojcu – reakcije se ne smiruju. Milorad Dodik, baš kao i njegov advokat Goran Bubić, poručili su da je posrijedi „farsa“, a Radovan Višković, predsjednik NSRS-a, otišao je korak dalje i otvoreno zaprijetio „rušiocima RS-a“.

- OGLAS -
Današnje ročište predsjedniku RS-a, Miloradu Dodiku (6. 3. 2024)

Ovakva secesionistička politika iz manjeg bh. entiteta dugo traje – na posljedice su upozoravali svi evropski zvaničnici, Američka ambasada i ambasadori, ali i sam visoki predstavnik – Christian Schmidt.

OHR jasan, Dodik nastavlja s vrijeđanjem

- Advertisement -

FACE je kontaktirao OHR povodom opetovane secesionističke retorike, ali i secesionističkih radnji. Kako su kazali za naš portal iz Ureda visokog predstavnika, veliki problem u Bosni i Hercegovini predstavljaju izborne prevare. Potcrtavaju da se u svakom trenutku moraju poštovati standardi Dejtonskog sporazuma.

„Jasno sam kazao da za izbore ove godine moraju napraviti izmjene Izbornog zakona. To je prvi prioritet od Četrnaest prioriteta Evropske unije. Još uvijek je aktuelna i važna tema izbornih prevara. Zato se ne postavlja pitanje hoćemo li mi to učiniti nego to treba učiniti što je prije moguće. Što se te teme tiče, to znači da se moraju ispoštovati standardi onakvi kakvi postoje na međunarodnom planu, ali i u Dejtonskom sporazumu. Ove izmjene Izbornog zakona nisu ustupak bilo kojoj stranci. Oni koji suvereno odlučuju su građani i građanke. Nekad me pomalo naljuti kad steknem osjećaj da se u praznom prostoru, na političkom nivou, diskutuje… a prava građana i građanki su na nekom drugom nivou“, kazao je visoki predstavnik Christian Schmidt.

„Na nivou Parlamenta postoje pomaci. Čujem da još uvijek imamo pokušaje u obezbjeđivanju integriteta izbornog procesa. Kako niko ne bi dobio pogrešne ideje – onaj ko želi u EU (a to žele građani; ne znam žele li to svi političari), mora igrati u skladu s pravilima igre. Zato se ne može tolerirati bilo kakvo odlaganje“, dodao je.

Nedavno je i sam Milorad Dodik reagirao na mogućnost nametanja izmjena Izbornog zakona, te još jednom ponovio svoju „mantru“: za njega je to „neprihvatljivo“. Još jednom je uputio salvu uvreda visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

„Laže. Neće on ništa nametnuti. Bila mu je šefica Baerbock, pa misli da može nešto nametati… Ne može on ništa. On je jedan obični petljanac. Ako nametne, izazvat će krizu koja će zaustaviti evropski put BiH“, kazao je Dodik.

Nedavno je medijski prostor „preplavila“ i prijetnja zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara, Staše Košarca, koji je kazao da će entitet RS postati nezavisan ukoliko visoki predstavnik nametne izmjene Izbornog zakona.

OHR: “RS postoji samo na osnovu Ustava BiH”

 Iz OHR-a za FACE poručuju vrlo jasno da entiteti NEMAJU pravo na otcjepljenje.

„Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zagarantirani Dejtonom, Ustavom BiH i međunarodnim pravom. Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo po osnovu Ustava BiH. Međunarodna zajednica također zadržava instrumente, uključujući visokog predstavnika, za podršku principima Dejtonskog sporazuma. Ovo je stalna i nedvosmislena pozicija Vijeća za implementaciju mira”, saopćili su za FACE.

FACE je nedavno pisao i o prodaji državne imovine na Jahorini za četrdeset miliona KM. S tim u vezi, kontaktirali smo i Pravobranilaštvo BiH, iz kojeg su nam kazali da je trenutno aktivno 1200 predmeta protiv lica koja su nezakonito prodala javna dobra BiH. Iz naših saznanja, jasno je da je devitaliziranje Bosne i Hercegovine otišlo korak dalje – javnom rasprodajom državnih dobara privatnim licima! Više o tome čitajte OVDJE.

Iz Ureda visokog predstavnika za FACE su kazali da su više puta upozoravali potencijalne kupce i prodavače državne imovine, te su još jednom pozvali na usvajanje hitno potrebne zakonske regulative u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom izričito se zabranjuje bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolaganja sredstvima državne imovine i navodi da je svaki akt o raspolaganju tom imovinom, za koji se utvrdi da je u suprotnosti sa ovim zakonom, ništavan. Nadležne institucije u BiH su odgovorne za poduzimanje potrebnih pravnih radnji u cilju zaštite državne imovine, prvenstveno Pravobraniteljstvo BiH”, kazali su.

“Ured visokog predstavnika je u više navrata upozoravao potencijalne investitore i kupce državne imovine koja je pod zabranom raspolaganja na moguće negativne pravne posljedice. Postoji hitna potreba da se pronađe prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje državne imovine, odnosno da se usvoji sveobuhvatna zakonska regulativa u Parlamentarnoj skupštini BiH. Visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira ostaju opredijeljeni za pružanje podrške provođenju inkluzivnog političkog procesa u tom cilju”, saopćeno je iz OHR-a za FACE.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA