14 C
Sarajevo
27.07.2024

EU uputila pomoć za migrante ali ih država BiH prepušta same sebi

Crveni krst je podijelio jedan obrok onim migrantima koji su ostali u „Lipi“, uz obećanje da će to činiti svaki dan dok se ne riješi problem smještaja.

Među njima je i Afganistanac Said, koji je noć proveo u šumi.

”Situacija je veoma loša. Policija i ljudi iz IOM-a ispitivali su ko je juče zapalio šatore. Ja zaista ne znam ništa o tome. Prespavali smo u šumi, jer nismo svi mogli spavati u dva šatora. Jutros smo ponovo došli ovdje”, kaže Said za Radio Slobodna Evropa (RSE).

- OGLAS -

Nakon povlačenja IOM-a, izbio je požar u kojem je izgorjela većina šatora. Iz policije navode kako su konstatovali da u slučaju paljenja „ima elemenata krivičnog djela, odnosno da je požar podmetnut na četiri šatora koji su u potpunosti izgorjeli“.

Više stotina migranata, prema podacima policije, su tokom noći sa srijede na četvrtak (23. na 24. decembar) blokirali saobraćajnicu magistralnog puta Bihać-Sarajevo, zaustavljajući saobraćaj.

- Advertisement -

”Tokom noći nismo imali značajnijih problema, a najveći broj migranata i dalje se nalazi na ovom lokalitetu, u kampu Lipa. Manje grupe, pojedinci, su se uputili prema gradu Bihaću i moguće da su neki od njih došli u grad, ali to za nas nije sigurnosni izazov. Na području grada nemamo bitnijih incidentnih situacija”, objasnio je Ale Šiljdedić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona.

Vlasti USK odbijaju odluku državnog nivoa da smjeste migrante

Kantonalne i opštinske vlasti u Bihaću, na zapadu Bosne i Hercegovine, ne pristaju na otvaranje kampa „Bira“ u kome su migranti boravili do septembra. Tada je vlast, uoči lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, donijela odluku da zatvore taj kamp, a migrante prebace u privremeni, u „Lipu“, tridesetak kilometara od Bihaća.

Građani tog grada svaki dan dežuraju ispred „Bire“, ne dozvoljavajući da se migranti vrate.

‘'Povratak migranta u Biru je vraćanje noćne more za sve građane. Odlučili smo da to ne dozvolimo nakon što su državne vlasti, preko Službe za strance, htjeli vratiti migrante u Biru bez saglasnosti Skupštine USK. Mi odustati nećemo, istrajaćemo po bilo koju cijenu”, kaže za RSE Bišćanin, Sej Ramić, koji već 81 dan dežura ispred Bire.

Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) i Ministarstvo sigurnosti BiH su u srijedu, 23. decembra, uputili poziv vlastima Unsko-sanskog kantona (USK) i Grada Bihaća da privremeno otvore prihvatni centar “Bira” kako bi se tu smjestili migranti iz “Lipe”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA