20 C
Sarajevo
23.10.2024

Gradit će se spomen-obilježje civilnim žrtvama zločina opsade Sarajeva na Skenderiji

Ovo jedinstveno spomen-obilježje simbolizirat će trajnu posvećenost očuvanju istine o teškim godinama opsade Sarajeva te će imati i historijsko-edukativni i duboko emotivan značaj.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je, na danas održanoj 44. sjednici, kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, usvojilo Odluku o podizanju Spomen-obilježja civilnim žrtvama zločina opsade Sarajeva 1992–1996., u ulici Hamze Hume na Skenderiji.

Ovo jedinstveno spomen-obilježje simbolizirat će trajnu posvećenost očuvanju istine o teškim godinama opsade Sarajeva te će imati i historijsko-edukativni i duboko emotivan značaj. Sastavni dio Odluke je i idejno rješenje spomenika. Rad autora Asmira Šabića i Zulejhe Šabić-Zatrić izabran je kao najbolje idejno rješenje budućeg spomenika, koji svoj koncept crpe iz poznatog simbola “Sarajevska ruža”.

Između ostalog, Gradsko vijeće usvojilo je i Program saradnje sa dijasporom za 2025. godinu. Gradski vijećnici nisu usvojili Odluku o izmjeni Odluke o osnivanju Pravobranilaštva Grada Sarajevo. Usvojena je Odluka o dopuni Odluke o obnovi fasada u obuhvatu historijskog urbanog krajolika. Tako se u Odluku uvrštava i obnova “Despića kuće” koja je proglašena za nacionalni spomenik i koja je u funkciji depadansa muzeja.

- OGLAS -

Rekonstrukcija Tvrđave Bistrik

Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o davanju saglasnosti gradonačelnici Grada Sarajeva za zaključivanje sporazuma o realizaciji i finansiranju projekta rekonstrukcije Tvrđave Bistrik na Trebeviću kao dio Astronomske opservatorije Trebević za 2025. godinu.

- Advertisement -

Usvojen je zaključak Komisije za Statut i akte da se realizacija Projekta rekonstrukcije Tvrđave Bistrik na Trebeviću kao dio Astronomske opservatorije Trebević u potpunosti uskladi sa Elaboratom društveno-ekonomske opravdanosti obnove Astronomske opservatorije Trebević koji je Gradsko vijeće ranije razmatralo i usvojilo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA