5.5 C
Sarajevo
25.02.2024

Gradonačelnica Visokog: Dužnost nam je da ne zaboravimo borce koji su odbranili Visoko od zla

Gradonačelnica Visokog Amra Babić, predsjedavajući Gradskog vijeća Visoko Bajro Fejzić i predstavnici boračkih udruženja obilježili su Dan otpora agresiji – 3. maj na području grada Visokog, polaganjem cvijeća na Spomen kosturnici borcima NOR-a, Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima i Trgu žrtava genocida u Srebrenici.

Zbog pandemije koronavirusa i vanrednog stanja, taj značajan dan u historiji grada Visokog ove godine obilježen je skromnije nego prethodnih godina.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, prije 28 godina – 3. maja 1992. godine, na Visoko su pale prve granate i odnijele prve civilne žrtve rata.

- OGLAS -

– Visoko je izgubilo 314 sinova na branicima grada i države. Petorica najmlađih bili su maloljetni u trenutku pogibije, petorica su bili sinovi jedinci. Uz sve i 127 civilnih žrtava, posebno 38 djece – navodi se.

Kako se ističe, štete u privredi procijenjene su na oko 200 miliona eura. U tom periodu Visoko je pružilo utočište i primilo više od 14.500 raseljenih osoba. Ratna bolnica primila je više od 5.000 pacijenata. Visočani su dobrovoljno, putem Crvenog krsta, dali više od 5.500 doza krvi.

– Naša je dužnost da se, u ovim teškim vremenima, sjetimo i nikad ne zaboravimo hrabre borce koji su odbranili Visoko od zla, pružili otpor agresorskim snagama. Neka njihova borba, snaga i istrajnost budu primjer nama i generacijama koje dolaze – poručila je gradonačelnica Visokog Amra Babić, saopćeno je iz Grada Visoko.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA