16.6 C
Sarajevo
08.09.2024

Helez: “Informisao sam komandanta NATO štaba o događajima koji su rezultat Svesrpskog sabora”

Helez je, kako je naveo, generala Valasa informirao o događajima koji su rezultat Svesrpskog sabora i koji nepotrebno dižu tenzije i unose nemir u Bosni i Hercegovini.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, danas je održao sastanak s komandantom NATO Štaba Sarajevo, brigadnim generalom Matthewom Valasom.

Helez je, kako je naveo, generala Valasa informirao o događajima koji su rezultat Svesrpskog sabora i koji nepotrebno dižu tenzije i unose nemir u Bosni i Hercegovini.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je održao sastanak s komandantom NATO Štaba Sarajevo brigadnim generalom Matthewom Valasom. Helez je, kako je naveo, generala Valasa informirao o događajima koji su rezultat Svesrpskog sabora i koji nepotrebno dižu tenzije i unose nemir u Bosni i Hercegovini.

- OGLAS -

Posebno je naglasio pokušaj angažovanja helikoptera MUP-a Republike Srbije pored mogućnosti angažovanja vlastitih resursa – helikoptera Oružanih snaga BiH.

Također, ministar Helez je generala Valasa upoznao o procedurama angažovanja Oružanih snaga BiH na pomoći civilnim strukturama i naglasio da su dva helikoptera OSBiH u stanju pripravnosti za gašenje požara na teritoriji cijele BiH.

- Advertisement -

Ministar Helez je pozdravio odluku ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivice Dačića da MUP Srbije ne uputi policajce u RS, što je, kako je rekao, gest jednog odgovornog političara.

“Od svih strana u ovim dešavanjima, tražimo da Bosnu i Hercegovinu tretiraju kao suverenu i međunarodno priznatu državu”, naglasio je Helez.

Komandant NATO Štaba Sarajevo general Valas je informirao ministra Heleza da pomno prati situaciju u BiH u okviru svojih nadležnosti, te dao punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Na kraju, ministar Helez je zahvalio generalu Valasu na nastavku podrške NATO-a Bosni i Hercegovini i nedavnoj deklaraciji samita u Washingtonu koja sadržava sve ono što bi trebao predstavljati fokus NATO-a u narednim godinama, a koja se odnosi na nastavak demokratske reforme u BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA