17.7 C
Sarajevo
20.06.2024

Hrvatski MUP objavio: Najviše kriminalaca na Jadranskoj obali je iz BiH

Krađe i teške krađe i prošle godine bile su najpopularniji oblik kriminaliteta nad strancima

Sa svakom novom turističkom sezonom i porastom broja gostiju raste i kriminal u Hrvatskoj, pokazuju statistički podaci.

U takve radnje, uz domaće stanovništvo, nerijetko su uključeni i stranci, kao žrtve, ali i kao počinioci krivičnih djela.

- OGLAS -

Iako podaci Ministarstva unutrašnjih poslova za 2017. i 2018. godinu pokazuju određen pad broja krivičnih djela nad strancima, šira istraživanja na podacima jednog desetljeća pokazuju kako kroz sistemski razvoj turizma raste i kriminal, ali i osjećaj multikulturalizma koji razvija toleranciju spram pripadnika drugih nacija.

U 2018. godini najviše oštećenih gostiju bilo je iz Njemačke (653), Slovenije (392), Austrije (257), Bosne i Hercegovine (211), Srbije (81), Makedonije (30) i Crne Gore (7).

- Advertisement -

Krađe i teške krađe i prošle godine bile su najpopularniji oblik kriminaliteta nad strancima.

Policija upozorava da se krivična djela provode na najpopularnijim lokacijama određene turističke destinacije, u zavisnosti od toga gdje se nalazite, to jest koliko je popularno i upotpunjeno turističkim sadržajem.

Stranci kriminalci

Broj stranaca koji su počinili krivično djelo u 2018. godini bio je ukupno 1.579. Najviše kriminalaca bilo je iz BiH (321) i Srbije (201). Slijede Slovenci (85), Rumuni (74) i Bugari (66).

Od ostalih država iz bivše Jugoslavije Makedonci broje 31 krivično djelo, a Crnogorci 21.

Stranci se najčešće kriminalom bave u Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj te Zagrebačkoj županiji.

Primorsko-goranska policija u svom priručniku za sigurnost u turizmu pojasnila je kako je veliki broj gostiju i otvorenost granica pogodan za razne mogućnosti prikrivanja i infiltracije, gdje kriminalci, kao i izbjeglice, ulaze u zemlju nezakonito, prijavljuju se kao gosti, te najčešće provode prevare u smještajno-ugostiteljskim objektima, rentakar poslovnicama i sličnim turističkim subjektima, prenosi Fokus. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA