20.5 C
Sarajevo
22.09.2024

Jasna poruka Amerike nakon sankcija: “Upotrijebit ćemo sva sredstva protiv onih koji Dodiku pomažu u korupciji”

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a uputio je jasnu poruku nakon što su jučer proširili crnu listu sa sedam kompanija i dvije osobe povezane sa porodicom Dodik.

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a uputio je jasnu poruku nakon što su jučer proširili crnu listu sa sedam kompanija i dvije osobe povezane sa porodicom Dodik.

“Sjedinjene Američke Države će upotrijebiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju protiv onih koji Dodiku pomažu u korupciji i omogućavaju mu da iskorištava narod RS za vlastitu korist”, rekao je Matthew Miller, glasnogovornik Ministarstva.

U kratkoj izjavi, Miller poručuje da SAD “osuđuju ustrajna nastojanja predsjednika RS Milorada Dodika da naruši regionalne mirovne okvire koji su donijeli stabilnost i sigurnost Bosni i Hercegovini”.

- OGLAS -

“Milorad Dodik, stavljen na listu Sjedinjenih Američkih Država, iskoristio je svoj službeni položaj za gomilanje osobnog bogatstva kroz tvrtke povezane s njim i njegovim sinom Igorom Dodikom. Naprimjer, 2024. Igor i Milorad su izvršili svoju kontrolu nad visokim dužnosnicima Vlade BiH kako bi manipulirali nacrtom državnog proračuna BiH kako bi se ugovor na državnoj razini mogao dodijeliti subjektu u Dodikovoj mreži, izvan natječajnog procesa. Dodik je i dalje destabilizirajući akter u regiji. Njegov nedavni prijedlog o ‘razdruživanju’ RS od BiH nastavlja njegovu očito antidejtonsku aktivnost i prijeti miru i stabilnosti regije. Napadom na ustavni okvir BiH Dodik ugrožava budućnost zemlje u euroatlantskim institucijama”, dodao je Miller.

Podsjetimo, na crnoj listi od jučer su Đorđe Đurić i Milenko Čičić te sljedeće kompanije:

- Advertisement -

INFINITY INTERNATIONAL GROUP D.O.O. BANJA LUKA
INFINITY MEDIA D.O.O.
K-2 AUDIO SERVICES BANJA LUKA D.O.O. (ATV
)
KALDERA COMPANY EL PGP D.O.O.
PROINTER ITSS D.O.O. BANJA LUKA

CLAN INFINITY INTERNATIONAL GROUP
SIRIUS 2010 D.O.O. BANJA LUKA
UNA WORLD NETWORK D.O.O.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA