11 C
Sarajevo
28.05.2024

Lavrov: Poštujemo suverenitet BiH, ali OHR treba biti zatvoren

 Taj sastanak uslijedio je nakon što su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović to odbili učiniti zbog, kako su kazali, nepoštovanja odluka države BiH i njenih institucija.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je tête-à-tête sastanak Turković i Lavrova, te sastanak delegacija ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, a potom i ceremonija potpisivanja Plana konsultacija između dva ministarstva za period 2021/2022. godina.

Nakon sastanka i ceremonije potpisivanja tog plana ministrica Turković iskazala je zadovoljstvo konstruktivnim i otvorenim razgovorom na sastanku delegacija dvije zemlje na kojem su konstatirali da su odnosi dvije države dobri. Naglasila je da je važno raditi na unapređenju saradnje u različitim segmentima naročito u oblasti ekonomije. Izrazila je nadu da će nakon potpisivanja Plana doći do poboljšanja saradnje u narednom periodu.

- OGLAS -

Podsjetila je da je posjeta Lavrova upriličena u trenutku kada se obilježava 25. godišnjica Daytonskog mirovnog sporazuma te je pozdravila to što Rusija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet što je utvrđeno Općim okvirnim sporazumom za min.

Očekuje, kaže, snažnu podršku Rusije na putu ostvarenju ciljeva koje BiH ima pred sobom te je ocijenila da postoji potreba za međusobnim uvažavanjem, da se poštuje Daytaonski mirovni sporazum u koji je utkana Konvencija o zaštiti ljudskih prava te svi građani trebaju imati jednaka prava gdje oni živjeli.

- Advertisement -

Uz konstataciju da postoje različita mišljenja o temama u BiH, pozvala je na otklanjanje problema i negiranju prava jednih i drugih te omogućavanje da se svačije pravo poštuje od jezika do omogućavanju sigurnog povratka onih koji se vraćaju na mjesta gdje su živjeli.

– Moramo pronaći kompromisna rješenja jer ako se ne možemo usaglasiti oko Komisije za integracije s NATO-om jer imamo različite stavove onda se možemo usaglasiti oko Komisije koja će koordinirati s NATO-om – kazala je Turković, podsjećajući i na različite stavove o ostanku visokog predstavnika u BiH.

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov kazao je da je ova posjeta dobra prilika da se razgovara i o problemima koji postoje i nastojati da ih se prevaziđe.

Ponovio je podršku Daytonskom mirovnom sporazumu te suverenitetu BiH podsjećajući da je Rusija  garant tog sporazuma, napominjući da je takve stavove Rusije prenio i u razgovoru s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

No, još jednom je iznio stav da je uloga OHR-a prevaziđena te da su narodi u BiH sposobni odlučivati o svojoj sudbini zbog čega misli da bi ta međunarodna institucija i trebala biti zatvorena te da tome treba doći kraj.

Lavrov je kazao da je dogovoreno da se unapređuje nivo trgovinske razmjene između Rusije i BiH što je usporeno zbog pandemije koronavirusa.

Na sastanku je zatraženo od Rusije da se omogući izlaganje Povelje Kulina bana u BiH te je izražena nada da će se na tu zamolbu pozitivno odgovoriti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA