16.6 C
Sarajevo
19.09.2024

Meteorološka analiza: Babić otkrio uzrok velikih poplava i prognozu za naredne dane

Iza nas je jedan vrlo buran i dinamičan meteorološki period.

Iza nas je jedan vrlo buran i dinamičan meteorološki period.

“O promjeni kojoj smo svjedočili i mi u BiH izvještavao sam i najavio na Facebook-stranici Meteorološki centar ‘Babić Meteo'“, piše Haris Babić za FACE TV.

Naime došlo je do izraženijeg zahlađenja; temperature zraka pale su u jesensko-zimski okvir, a pale su veće i obilnije količine kiše, pogotovo u centralnoj Evropi, kao npr. Austriji, Češkoj i jugozapadu Poljske, što je stvorilo i velike probleme i poplave velikih razmjera, a što je, kao veliku negativnu posljedicu, ostavilo i ljudske žrtve.

- OGLAS -

Sa meteorološke strane, uzrok bi se mogao naći u tome što smo imali rekordno visoke temperature vode u Sredozemlju. Naime što je veća temperatura vode tj. što je toplije Sredozemlje, to više vodene pare se može ispariti i otići u atmosferu te kondenzovati se u kišne oblake. Također, paralelno tom procesu, sama po sebi topla atmosfera koju smo imali može upiti više vodene pare.

Upravo smo i imali taj scenarij gdje je polje niskog zračnog pritiska tj. ciklone upilo vlažni mediteranski zrak te je nakon prelaska Balkana ta vlažna zračna masa nastavila put ka Mađarskoj, Rumuniji, Moldaviji te potom nastavila trasu ka centralnoj Evropi. Ono što je pogodovalo obilnijim kišama je uporedo dolazak hladnijeg zraka, što dodatno doprinosi kondenzaciji, pretvaranju u kišonosne oblake. Tako smo nad dijelovima centralne Evrope na tom sukobu hladnijeg i vlažnijeg zraka imali obilne rekordne količine kiše na tom području uz prilično zadržavanje.

- Advertisement -

Ono što je negativno još utjecalo jeste pojava visokog zračnog pritiska tj. anticiklone nad sjeverom- sjeveroistokom Evrope, što je blokiralo da ova kišonosna ciklona nastavi put dalje ka sjevernim predjelima.

Zbog toga, ona je po principu „pametniji popušta“ zadržala se i vratila se retrogradno u smjeru Mađarske donoseći i nama dodatnu vlagu te veće količine kiše sjevernoj Bosni tokom nedjelje.

Što se tiče ciklone iza nas, pali su i rekordi koji se odnose na količine padavina u 72 h i 96 h. Tako Lilienfeld u Austriji je do 16. 9. zabilježio 371 mm unutar 96 h, a stari rekord iznosi 273 mm iz 1997.

Tulln je zabilježio 358 mm ili l/m2 padavina unutar 96 h,a stari rekord je čak više nego duplo manji iz 1967. I Buchbergwarte je zabilježio 354 mm za 96 h, a stari rekord je više nego TRODUPLO manji iz 2004.

Također, prema izvještaju GeoSphere Austria, od četvrtka do ponedjeljka ujutro palo je dva do pet puta više od prosjeka za septembar, pogotovo u regiji Donja Austrija i u Beču.

Ovo nam sve govori kakve je posljedica iza sebe ostavila ciklona koja je sa sobom nosila vlagom dosta bogat i vlažan te nestabilan zrak. U Alpama je također donijela i obilan snijeg, preko jedan metar, a snijega je bilo i najvišim bh. planinama, poput Vlašića, Bjelašnice, Jahorine.

Ne treba smetnuti s uma ni izuzetno jake vjetrove pogotovo Austriji gdje su bilježeni i olujni te orkanski udari vjetra.

I u BiH su zabilježene veće količine padavina, a za vikend ponajviše u sjevernim predjelima, pa je tako Doboj Istok skupio za četiri dana 101,6 mm ili l/m2 padavina, što je za samo četiri dana nadmašilo prosjek septembra koji za Doboj iznosi 82 mm. Ispod je karta koja prikazuje količinu padavina za proteklih pet dana.

Danas u BiH očekujemo većinom suho te i sa ugodnim temperaturama zraka. Bit će i povećane naoblake, a do kraja dana ponegdje u centralnim i južnim predjelima može biti i mjestimične kiše ili lokalnog pljuska.

Međutim nešto malo značajnije padavine dolaze tokom četvrtka. Naime usljed ciklone sa Sredozemlja i Jadrana odnosno nestabilnosti po visini u atmosferi, u četvrtak bi do nas stigao vlažniji zrak sa juga, što će nam donijeti novu epizodu kiše i pljuskova, te i lokalne grmljavine, pogotovo tokom četvrtka te još i petka.

Nakon toga vikend se očekuje da donese stabilnije, sunčanije te i ugodno toplo vrijeme sa maksimalnim temperaturama zraka do nekoliko stepeni Celzija iznad 20 °C.

Izgledno je da će stabilno otpočeti i naredna sedmica te sa prilivom toplijeg zraka očekuju se i ugodne temperature zraka koje bi oko 24/25. po izgledima lokalno bile i nešto iznad prosječnih.

Početkom sedmice očekujemo većinom suho vrijeme, a onda tokom sedmice rastu šanse za nestabilnije vrijeme te dotok vlažnije zračne mase, što bi moglo uzrokovati mjestimičnu kišu i pljuskove sredinom sedmice.

Ispod je grafik za Sarajevo ansambl izlaza ECMWF modela sa projekcijom temperatura zraka na 850 hPa i padavinama za narednih četrnaest dana. Čini se da do kraja mjeseca neće biti hladnog vremena kao što smo imali u proteklih par dana.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA