15.5 C
Sarajevo
19.09.2024

Nastavlja se proces protiv Dodika, pokušao izbjeći i ročište putovanjem u Izrael i Rusiju

Pristalice Milorada Dodika došle su ispred Suda Bosne i Hercegovine kako bi pružile podršku predsjedniku RS pred novo ročište.
Današnje ročište je zakazano u 13:00 sati.

Pristalice Milorada Dodika došle su ispred Suda Bosne i Hercegovine kako bi pružile podršku predsjedniku RS pred novo ročište.

Proces protiv Dodika vodi se gotovo godinu dana, a danas će biti održano novo ročište iako je Dodikova odbrana pokušala da ga odgodi. To su pravdali time što je Dodik dobio poziv da oputuje u Izrael i Rusiju.

Sud BiH je ovaj put odbio zahtjev za odgodom s obzirom na to da su ročišta odgađana već pet puta od novembra 2023. godine.

- OGLAS -

Sud BiH je procijenio da susreti u Rusiji i Izraelu, kojima je Dodik trebao prisustvovati, nisu obligatorne obaveze koje prvooptuženi ima u svojstvu predsjednika RS-a te da Sud BiH cijeni sve obaveze Dodika koje je imao u svojstvu predsjednika RS-a i koje su uvažavane do sada uz dostavljenu dokumentaciju.

Može se vidjeti da je podrška Dodiku na početku procesa bila daleko veća nego što je to slučaj danas.

- Advertisement -

Milorad Dodik i Miloš Lukić optuženi su za nepoštovanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta nakon što je u “Službenim novinama” objavljen Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i neobjavljivanja odluka Christiana Schmidta, što je, prema posljednjim izmjenama Schmidta u Krivičnom zakonu BiH, postalo krivično djelo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA