12.7 C
Sarajevo
16.10.2024

Oglasio se Schmidt i otkrio je li poredio Aliju Izetbegovića i Ratka Mladića

Prenosimo vam stav Schmidta i OHR-a nakon optužbi o izjednačavanju zločinca Ratka Mladića s predsjednikom Alijom Izetbegovićem.

Nakon intervjua visokog predstavnika za BiH, Christiana Schmidta, u “Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem”, optužen je za usporedbu ratnog zločinca Ratka Mladića sa prvim predsjednikom RBiH, Alijom Izetbegovićem.

Prenosimo vam stav Schmidta i OHR-a nakon tih optužbi.

“Kada se pročita dio teksta u kojem se govori o Aliji Izetbegoviću u udžbeniku istorije za 9. razred osnovnih škola u Republici Srpskoj,'Tema 11: Republika Srpska i odbrambeno-otadžbinski rat’, kritika visokog predstavnika o uvrštavanju takvog teksta u školski udžbenik apsolutno nije sporna.

- OGLAS -

Ratko Mladić je presuđeni ratni zločinac i najodgovorniji za počinjeni genocid u Srebrenici.

Alija Izetbegović je prvi predsjednik Predsjedništva BiH i ključna ličnost za postizanje mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je spasio živote.

- Advertisement -

Sve zlonamjerne i pogrešne tvrdnje kojima se sugerira da visoki predstavnik namjerno izjednačava prvog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića s presuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem potpuno su neutemeljene.

Takve tvrdnje su u suprotnosti sa ciljem koji visoki predstavnik želi postići zajedno s velikim brojem institucija i osoba koje slično razmišljaju, pozivajući domaće lidere da rješavaju pitanje pristrasnih školskih udžbenika i spriječe primjenu spornih dijelova Pravilnika Vlade RS koji bi, kako je to naveo Ustavni sud BiH u svojoj odluci u predmetu U-20/24 od 11. oktobra, ‘imali ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice koje se ogledaju u postojanju opasnosti od eventualnog prouzrokovanja daljnje segregacije i podjele među učenicima različitih etničkih zajednica…'”, saopćeno je iz OHR-a.

Podsjećamo vas još jednom na gostovanje Christiana Schmidta. Hadžifejzovićevo pitanje u vezi sa skandaloznim udžbenikom istorije u RS-u, kako krenuti ka EU kada je na snazi jaka pronacionalistička politika u entitetu RS, koja veliča ratne zločince, a i Schmidtov odgovor na to pitanje možete pogledati od 34. do 38.30 minuta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA