6.6 C
Sarajevo
14.09.2024

Poduzete preventivne mjere u slučaju izlijevanja nafte u Jablaničkom jezeru

Nakon jučerašnje nesreće prilikom koje je helikopter Oružanih snaga BiH pao u Jablaničko jezero, danas je u toku akcija izvlačenja letjelice.

Nakon jučerašnje nesreće prilikom koje je helikopter Oružanih snaga BiH pao u Jablaničko jezero, danas je u toku akcija izvlačenja letjelice.

U skladu s nalogom federalnog vodnog inspektora i Agencije za vodno područje Jadranskog mora u koordinaciji s nadležnim tužiocem, jučer je na teren izašla interventna ekipa ovlaštene firme “Delta Petrol” d.o.o. kako bi se unaprijed i na vrijeme spriječila potencijalna ekološka katastrofa.

Ekipe su odmah reagovale na dojavu te su postavljene plutajuće zaštitne barijere za zaustavljanje širenja nafte ukoliko dođe do curenja.

- OGLAS -

Nakon uspješne postavke barijera, specijalizirane ekipe su jutros nastavile s aktivnostima na terenu koristeći naprednu opremu, uključujući apsorbirajuće barijere, maramice za naftu, skimmere i cisternu koja je spremna za eventualno crpljenje nafte s površine jezera.

Paralelno s ovim aktivnostima, danas je započela i akcija izvlačenja potonulog helikoptera. Ova složena operacija se izvodi uz pomoć tzv. padobrana, odnosno balona za podizanje tereta, koji se napune zrakom i podignu olupinu na površinu.

- Advertisement -

Oko olupine je formiran zaštitni apsorbirajući prsten kako bi se spriječilo širenje eventualne kontaminacije do trenutka njenog izvlačenja na obalu.

“‘Delta Petrol’ d.o.o. je firma specijalizirana za intervencije u slučajevima ekoloških incidenata. Kroz svoj dugogodišnji rad, uspješno su spriječili mnogobrojna širenja uljnih i naftnih izliva nakon prevrtanja autocisterni za transport goriva i mazuta. Ova uspješna akcija još jednom potvrđuje spremnost i stručnost ove kompanije u zaštiti okoliša i sprečavanju ekoloških katastrofa”, navodi se u saopćenju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA