24 C
Sarajevo
21.09.2024

Poznato vrijeme klanjanja bajram-namaza

Kurban-bajram traje četiri dana.

U nedjelju je Kurban-bajram. Kako je navedeno u takvimu Islamske zajednice u BiH, bajram-namaz je u 5 sati i 41 minutu.

Kurban-bajram traje četiri dana. Kurban-bajram se obilježava dva mjeseca nakon Ramazanskog bajrama. To je blagdan prinošenja žrtve ili Hadžijski bajram, vrijeme obavljanja hadža.

Kurban je žrtva koja se prinosi u spomen dvojice Ademovih, a. s., sinova i na Ibrahimovu odanost Bogu. Svi Božiji poslanici, od Adema, a. s., do Muhammeda, a. s., držali su do kurbana, imperativa koji se nije gasio kroz čitavu historiju čovječanstva.

- OGLAS -

Za kurban se obično žrtvuje ovan, krupna stoka, a kurbansko meso se dijeli siromašnima, prijateljima, komšijama, onima kojima je to najviše potrebno, time se pokazuje briga za ljude i njihove potrebe. Oni koji dijele kurbansko meso govore „halal olsun“, a oni koji primaju govore „kabul olsun“.

Također, Hadži-bajram je vrijeme kada nekoliko miliona muslimana boravi u časnim mjestima Mekki i Medini kako bi obavili peti stub islama – hadž, koji im Uzvišeni Bog propisuje i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uvjete za to.

- Advertisement -

Hadž podrazumijeva: hodočastiti Meku i Medinu, boraviti na Arefatu, (mjestu sa kojeg je Božiji poslanik Muhammed.a.s. održao posljednju hutbu), zatim izvršiti obilazak K'abe, ubrzano hodati i trčati između dva brdašca Safe i Merve, te obaviti ostale hadžske obrede.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA