11 C
Sarajevo
22.10.2024

Škola u Jablanici pretrpjela veliku štetu, petsto učenika bez adekvatnog grijanja

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković danas je posjetila općinu Jablanicu, gdje je, zajedno s načelnikom Damirom Šabanovićem, obišla Osnovnu školu "Suljo Čilić".

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković danas je posjetila općinu Jablanicu, gdje je, zajedno s načelnikom Damirom Šabanovićem, obišla Osnovnu školu “Suljo Čilić”.

Škola je pretrpjela štetu usljed nedavnih poplava koje su zahvatile područje, pri čemu je uništena kotlovnica smještena u podrumskim prostorijama. Zbog ovog oštećenja, više od petsto učenika trenutno, pred zimu, nema adekvatno grijanje, što hitno zahtijeva sanaciju.

Direktor škole Edin Idrizović izrazio je zahvalnost za izuzetnu saradnju sa svim uključenim stranama, posebno ističući podršku načelnika Šabanovića, kao i ministrice Duraković. Naglasio je važnost brze reakcije i koordinacije kako bi se učenicima osigurali adekvatni uvjeti za rad i učenje tokom zimskih mjeseci.

- OGLAS -

Ministrica Duraković naglasila je da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke već poduzelo korake za mobilizaciju dodatnih sredstava.

“Preraspodjelom sredstava unutar budžeta, Ministarstvo će osigurati značajna sredstva za sanaciju šteta u školama pogođenim poplavama. Naš prioritet su obrazovne ustanove, učenici i njihove porodice, i učinit ćemo sve što je potrebno da što prije osposobimo grijanje i stvorimo sigurno okruženje za djecu. Naša djeca ne smiju biti zakinuta za kvalitetno obrazovanje zbog ovih nesretnih okolnosti”, izjavila je ministrica Duraković.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA