17.7 C
Sarajevo
16.10.2024

ŠOKANTNO! Schmidt otkrio ko ga je molio za “uslugu” nakon nametanja Bonskih ovlasti! “Sve je došlo iz Mostara…”

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Christian Schmidt, večerašnji je gost u "Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem".

Na dan izbora 2022. godine, Christian Schmidt je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, što je izazvalo reakcije među vladajućim strankama.

U večerašnjem gostovanju na FACE-u, Schmidt je otkrio i kakve je “ideje” čuo, te kakva je “usluga” tražena od njega!

“Zadnji put sam iskoristio Bonske ovlasti u vezi sa Izbornim zakonom. Moram reći: ovo je bilo zato što politička klasa nije bila sposobna iznaći zajednički put. Da, znam. Bilo je nekih ideja koje su dolazile iz Mostara: ‘Molim Vas, dodajte legitimno predstavljanje!’ Rekao sam ne! Ja idem za onim što žele birači, da se njihov glasački listić pravilno prebroji. Što se tiče drugih stvari, poput Ustava, to morate sami. Ja ne mogu promijeniti Ustav BiH; mogu samo interpretirati ono što je ispisano u Ustavu i o ovome se pita Ustavni sud. Tako da donosim generalne Bonske ovlasti; samo doprinosim funkcionalnosti države. Osjećam da imam podršku, ali ne osjećam presiju da koristim Bonske ovlasti”, kazao je Schmidt za FACE.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA