15 C
Sarajevo
29.09.2024

Tužilaštvo BiH potvrdilo za FACE: Otvoren predmet zbog američkih sankcija Dodiku i saradnicima!

Potvrđeno za FACE: Tužilaštvo BiH vrši provjere firmi i osoba obuhvaćenih američkim sankcijama!

Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država sankcionisao je dvije osobe i sedam kompanija iz BiH koje su u direktnoj vezi sa Miloradom Dodikom i njegovim sinom Igorom.

Prema saopćenju OFAC-a, sankcionisane osobe su „dio mreže koja obezbjeđuje značajne izvore prihoda Miloradu Dodiku i njegovoj porodici“. Više o tome pročitajte OVDJE.

Američka crna lista postaje sve crnja

- OGLAS -

Podsjećamo, predsjednik RS, Milorad Dodik, sankcionisan je 5. januara 2022. godine po EO 14033 (Izvršna odredba 14033, op. a.), o čemu je FACE prvi pisao.

Nedugo potom uslijedile su sankcije i za njegove bliske saradnike – također označene kao osobe koje rade u korist Dodika i njegove porodice, omogućavajući im na taj način bogaćenje na račun građana BiH.

- Advertisement -

U martu 2024. godine nekoliko lica je sankcionisano zbog provedbe i organizacije neustavnog Dana RS-a (Branislav Okuka, Srebrenka Golić, Jelena Pajić-Baštinac, op. a.).

Tužilaštvo BiH otvorilo predmet zbog američkih sankcija

S tim u vezi, FACE je poslao upit Tužilaštvu Bosne i Hercegovine je li pokrenut postupak ovog nadležnog tijela protiv navedenih lica koje je “detektirao”, odnosno “označio” OFAC u proteklih nekoliko dana. Također, pitali smo i jesu li podignute optužnice protiv lica koja su prethodno završila na američkoj crnoj listi.

“U Tužilaštvu BiH u radu je predmet koji se odnosi na pravne i fizičke osobe, obuhvaćene sankcijama Vlade SAD, u kojem se vrše provjere i utvrđuje postoje li elementi krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH u djelovanju sankcionisanih osoba”, rečeno je iz ove institucije za FACE.

FACE je ostao uskraćen za odgovore koliko će trajati rad na spomenutom predmetu, te o visini potencijalnih kazni licima za koja se utvrdi da su prekršila zakon.

BONUS VIDEI

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA