7 C
Sarajevo
22.09.2024

U predloženom budžetu KS više sredstava za nauku, nema novca za zgradu MUP-a

Predsjednik kantonalne skupštine Elmedin Konaković (NiP) smatra da se Prijedlog budžeta ne razlikuje puno od onog koji je bio u Nacrtu.

– U okvirima mogućeg budžet je dobar i ne možemo ništa senzacionalno govoriti. Ukoliko Prijedlog ne bi prošao Univerzitet u Sarajevu bi ostao bez sredstava – kazao je Konaković i najavio da će rebalans budžeta biti potpuno drugačiji, usklađen sa politikama vladajuće šestorke.

Zastupnik SBB-a Zvonko Marić je podsjetio da je ‘šestorka’ donijela više od 300 mjera i principa djelovanja, ali da budžet mora pratiti realizaciju svega dogovorenog. Rekao je da će mjere biti prilagođavane u predstojećem mandatnom periodu, a već 130 mjera je sadržano u ovom budžetu, te da su destruktivna djelovanja u smislu prigovora na budžet besmislena.

- OGLAS -

Igor Stojanović iz SDP-a smatra da predloženi budžet nije razvojni, iako ima mnogo više razvojnih projekata nego što je to bilo u Nacrtu budžeta prethodne vlade. Kazao je da ima više kapitalnih projekata, ali je ipak najviše novca odvojeno za plate.

 – Pozitivno u Budžetu je da je Vlada pronašla način da poveća izdvajanja za obrazovanje i nauku, a to je temelj društva, čime se pomaže Kanton – kazao je Stojanović.

- Advertisement -

Klub zastupnika SDA podnio je na desetine amandmana na Prijedlog budžeta, ali, kako je zastupnik te stranke Aljoša Čampara kazao, Vlada KS se nije udostojila da odgovori ni na jedan, a svi se amandmani tiču građana. Zbog toga, pojasnio je, zastupnici ove stranke neće podržati budžet.

Čampara je kazao da je Prijedlog budžeta potpuno isti kao u nacrtu koji je donijela prethodna vlada, a izmjene koje su se desile su kozmetičke. Naveo je kako je iz budžeta izbačena izgradnja zgrade MUP-a u okviru koje bi bio izgrađen i komunikacijsko-operativni centar, a sredstva su usmjerena u druge projekte, što je neprihvatljivo.

Rasprava o predloženom kantonalnom budžetu još traje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA