12.7 C
Sarajevo
24.10.2024

Ursula von der Leyen iz Donje Jablanice: “Moje misli su sa žrtvama! Evropa je uz vas!”

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen stigla je danas u posjetu Bosni i Hercegovini.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen stigla je danas u posjetu Bosni i Hercegovini. Sa Sarajevskog aerodroma odmah se uputila ka Donjoj Jablanici koja je pretrpjela velike štete, ali i ljudske gubitke tokom katastrofalnih poplava koje su zadesile ovo mjesto.

“Ovdje sam dvadeset dana nakon katastrofe i još uvijek je srceparajuće vidjeti ovo razaranje, uništenje ovdje u ovom području. Prvo i najvažnije: moje misli su sa žrtvama, porodicama i prijateljima koje su ostavili. Kakvo grozno iskustvo. Čula sam da je katastrofa počela usred noći. Ljudi nisu imali šanse pobjeći od uništenja. Htjela sam reći: Evropa je uz vas. Evropa stoji uz vas. Ovdje smo, ne samo kratkoročno, već i srednjoročno i dugoročno, da vam prije svega pomognemo. Naravno, da pomognemo odmah.

Kao drugo, rekonstruisati i obnoviti nakon katastrofe. Ponavljam, bit ćemo uz vas. Prijatelji ste i partneri; vaša je zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Vidjeli ste da je Mehanizam civilne zaštite odmah aktiviran. Drago mi je vidjeti volontere, ali i vojnike iz različitih nacija koje su ovdje sa svim svojim alatima da podrže i pomognu onima koji su ovdje u potrebi. Hvala vam puno što ste me danas ugostili ovdje. Bilo mi je veoma važno da svojim očima vidim šta se desilo i kako su poplave uništile ovo područje. Dakle, dozvolite mi da vas uvjerim: stojimo na vašoj strani i Evropa je sa vama”, rekla je Von der Leyen.

- OGLAS -

U Donjoj Jablanici su i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša i šef baze međunarodnih operacija Hercegovačko-neretvanskog kantona Emil Balavac, načelnici Jablanice, Konjica, Kreševa, Fojnice i Kiseljaka, kao i predstavnici spasilačkih snaga.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA